Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L    85 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og skattekontrolloven (Forhøjelse af fradraget for gaver til almenvelgørende foreninger mv. samt obligatorisk indberetning for disse) .

 

Hermed sendes min kommentar til en henvendelse af 24. november d.å. fra ÆldreSagen til Folketingets Skatteudvalg angående ovennævnte lovforslag.

 

Kristian Jensen

                                                                 /  K.- H. Ludolph


ÆldreSagen har i en henvendelse til Folketingets Skatteudvalg af 24. november d.å. oplyst, at foreningen finder det positivt, at fradraget for gaver til almenvelgørende foreninger fordobles.

Derimod finder ÆldreSagen, at forslaget om en obligatorisk indberetningsordning vil indebære en betydelig administrativ belastning af de velgørende foreninger. ÆldreSagen kan fuldt ud tilslutte sig de tilsvarende betænkeligheder, som er fremført i høringssvaret fra ISOBRO.

ÆldreSagen peger herefter på en række konkrete forhold, som vil give foreningerne meradministration, bl.a. til systemtilpasninger og information til gavegiver.

Hertil bemærker jeg, at disse forhold naturligvis vil blive drøftet mellem SKAT og ISOBRO som opfølgning på gennemførelsen af lovforslaget, jf. også mine kommentarer til ISOBROs høringssvar. Jeg skal dog for en god ordens skyld allerede nu gøre opmærksom på, at foreningerne ikke har pligt til at underrette deres medlemmer om, hvad foreningerne hvert år har indberettet til SKAT. Denne underretningspligt er afskaffet. I stedet vil informationen fremgår af borgernes skattemappe på SKATs hjemmeside. Borgerne vil dog kunne rekvirere en udskrift af oplysningerne fra SKAT. 

Endelig peger ÆldreSagen på, at mange medlemmer må antages at være tilbageholdende med at opgive deres cpr.nr., og at forslaget vil betyde, at nogle vil afholde sig fra at give gaverne.

Efter forslaget kan gaveyder undlade, at oplyse deres cpr.nr. til foreningerne. Det har imidlertid som konsekvens, at foreningerne ikke kan indberette gavebeløbet til SKAT, og at gaveyderne dermed mister deres fradrag. Med de krav, der efter gældende regler stilles til sikkerheden omkring behandling af cpr.nr., tror jeg dog ikke, at der er mange gaveydere - om overhovedet nogen - som vil afstÃ¥ fra at yde gaver til foreningerne, fordi de skal aflevere deres cpr.nr. for at fÃ¥ fradrag. Der er efter min opfattelse i høj grad tale om et informationsspørgsmÃ¥l, som bl.a. de almenvelgørende foreninger selv kan bidrage til at fÃ¥ løst. Â