Til Folketingets Skatteudvalg

 

 

 

Hvidovre, den 7. december 2006

 

 

 

 

L 85 – Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og skattekontrolloven (særligt om obligatorisk indberetning af gaver) som en del af finanslovsforliget for 2007 vedrørende almennyttige foreninger.

 

Tak for foretrædet onsdag den 6. december og tak for spørgsmålene til ISOBRO vedrørende de problemstillinger, der knytter sig til en obligatorisk indberetningsordning.

 

ISOBRO’s bestyrelse har efterfølgende på sit møde den 6. december drøftet indholdet af finanslovsforliget om kompensation af købsmoms for almennyttige foreninger og herunder forhøjelse af skattefradrag samt obligatorisk indberetning af gaver.

 

ISOBRO hilser naturligvis begunstigelser velkommen. Det være sig øget loft for skattefradrag og kompensation for udgifter til købsmoms. Skatteudvalget er bekendt med ISOBRO’s beregninger af det faktuelle provenu, der viser, at begunstigelserne først mærkes på sigt, og at udgifterne til en obligatorisk indberetningsordning for mange organisationers vedkommende meget vel kan overstige provenuet i det første år.

 

Bidragydernes reaktion på en forhøjelse af fradragsgrænsen vil give de enkelte organisationer et meget forskelligt udgangspunkt afhængigt af indsamlingsmønster og giversammensætning. Et eventuelt merprovenu bør anvendes til organisationernes formål og ikke til finansiering af indberetning. Kompensationsbeløbet for købsmomsen vil helt og holdent afhænge af udviklingen i den enkelte organisation for så vidt angår udgiftssammensætning og indsamling. Ingen af disse beløb egner sig til dækning af de faktuelle udgifter, der er forbundet med etablering af en obligatorisk indberetningsordning.

 

Organisationer har over en bred kam udtrykt skuffelse over det indgåede forlig. I denne situation er det magtpåliggende for ISOBRO, at omkostningerne ved indførelse af den obligatoriske indberetningsordning minimeres. Derfor vil ISOBRO på spørgsmål fra skatteudvalget foreslå, at lovforslaget bibeholdes, men det bør i særdeleshed sikres, at organisationerne systematisk får dækket de faktiske etableringsudgifter, der er forbundet med indberetningsordningen.


ISOBRO vil derfor foreslå, at der af de 20 mio. kr., afsat til kompensation for købsmoms i 2007 øremærkes 10 mio. kr. til dækning af etableringsudgifter, der er forbundet med indberetningsordningen. Dette sikrer en finansiering, som i højere grad svarer til den reelle udgiftsmæssige belastning.

 

 

 

 

 

ISOBRO vil ligeledes foreslå, at de resterende 10 mio. kr. til købsmoms fordeles i 2007 efter den allerede beskrevne fremgangsmåde, samt at der, såfremt opgørelsen viser behov for mere end 10 mio. kr., ydes en tillægsbevilling.

 

Afslutningsvis må vi konstatere, at organisationerne skal ud og forklare bidragyderne, at de fremover skal oplyse deres cprnummer, når de vil gøre brug af deres fradragsret i forbindelse med økonomisk støtte et almenvelgørende arbejde. ISOBRO er særdeles opmærksom på bidragydernes reaktioner. Som en bidragyder skriver, er dette ”..stik imod dansk kultur og mentalitet”. Her må der, som lovet fra skatteministeriets side, sættes ind med betydelige ressourcer til information.

 

Med venlig hilsen

ISOBRO

 

 

Robert Hinnerskov

Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation
Kløverprisvej 10B - 2650 Hvidovre
Tlf. 36 35 96 22 - Fax 36 35 96 97 - E-mail [email protected]

 

 

 
Generalsekretær