1

 

      D A N S K   R E T S P O L I T I S K  F O R E N I N G

 

                                                                                                                             

                                           

                                                                                                                  den 29. november 2006

 

UDTALELSE

fra

Dansk Retspolitisk Forening

Vedr. Skatteministeriets høring over lovforslag om forhøjelse af fradraget for gaver til almenvelgørende foreninger m.v. samt obligatorisk indberetning for disse.

 

 

 

I anledning af skatteministeriets høringsmail af 24. november 2006 over skatteministeriets lovforslag L 85 om ovennævnte emne, skal Dansk Retspolitisk Forening (DRF) udtale følgende:

 

DRF kan billige forslagets intentioner om øget fradrag for gaver til almen-velgørende foreninger m.v.

 

Derimod må foreningen udtale sig imod, at det gøres til et vilkår for, at giveren kan opnå fradragsret, at vedkommende forening skal indberette giverens identitet, bl.a. med cpr- eller cvr-nummer samt bidragets størrelse til SKAT –

i øvrigt inden for en ganske kort frist efter skatteårets udløb.

 

DRF kan i så henseende tilslutte sig udtalelsen fra Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde. Rådet påpeger risikoen for, at indberetningskravet vil kunne ødelægge tillidsforholdet mellem de enkelte foreninger og potentielle eller aktuelle bidragydere, hvilket dermed kan begrænse lysten til at yde bidrag.

 

De seneste års udvikling på området for bl.a. terrorbekæmpelse har medført en række love og lovforslag, der nedbryder tidligere tiders fortrolighedsforhold mellem borgerne og de enkelte statslige institutioner og styrelser, idet der skabes stadigt øgede muligheder for videregivelse af personlige oplysninger mellem forskellige myndigheder indbyrdes og især for videregivelse af oplysninger til PET. De senest rejste sager mod bl.a. foreningen ”Oprør” understreger risikoen for en videregivelse, der kan have negative følger for den enkelte, uanset om en eventuel retssag måtte føre til domfældelse eller ej. Det er klart, at denne øgede videregivelse af oplysninger generelt er en belastning for forholdet mellem myndigheder og borgere.

 

Uanset at DRF indser, at indberetningspligten – som en forudsætning for skattefradrag – kan være hensigtsmæssig for at undgå uberettiget udnyttelse af bestemmelserne og dermed skatteunddragelse, anser foreningen den foreslåede ordning for uacceptabel ud fra et retssikkerhedsmæssigt synspunkt i lyset af den oven for påpegede udvikling.

 

DRF skal derfor primært foreslå, at man frafalder indberetningspligten for de enkelte bidragsydere. Skattemyndighederne vil til enhver tid kunne kræve dokumentation fra den enkelte bidrags- og skatteyder som for andre fradrag, uden at der hermed etableres en central indberetningsordning.

Alternativet er, som påpeget i bemærkningerne til lovforslaget, at det overlades til den enkelte bidragsyder, om pågældende vil nægte samtykke til foreningers indberetning af de pågældende bidrag og dermed gå glip af fradragsretten. Det må som nævnt forudses, at dette vil medføre mindre villighed til at yde bidrag og dermed modvirke forslagets primære intention.

 

Der er i Danmark en lang tradition for et meget aktivt foreningsliv, og dette er hidtil blevet anset som et væsentligt element i og en styrke ved det danske demokrati. DRF ser ingen grund til at indføre ordninger, som kunne indebære blot en risiko for begrænsninger i foreningsaktiviteten, herunder indirekte begrænsninger, der kan resultere i mindre økonomisk støtte.

 

                        På vegne af DRF                                               

 

 

 

Bjørn Elmquist                                                            Jørgen V. Jepsen

Formand                                                                       Bestyrelsesmedlem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekretariat c/o Advokat Bjørn Elmquist, H.C.Andersens Boulevard 11, 1., 1553 Kbh.V.

Tlf.  33 14 14 33, FAX  33 14 14 32, www.retspolitik.dk