Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 85 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og skattekontrolloven (Forhøjelse af fradraget for gaver til almenvelgørende foreninger mv. samt obligatorisk indberetning for disse).

 

Hermed sendes min kommentar til en henvendelse af 22. november 2006 fra Foreningen af Statsautoriserede Revisorer til Folketingets Skatteudvalg angående ovennævnte lovforslag.

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Birgitte Christensen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR) har i en henvendelse til Folketingets Skatteudvalg tilkendegivet, at de glæder sig over, at fradraget for gaver til almenvelgørende foreninger bliver forhøjet.

FSR foreslår i henvendelsen, at bundgrænsen i ligningslovens § 8 A på 500 kr. ophæves for at forenkle reglerne overfor gavegiver samt gøre det lettere for de almenvelgørende foreninger at forklare fradragsretten.

Jeg mener, at de gældende regler er ganske enkle og til at forklare. Der er fradrag, hvis gaven til den enkelte forening udgør mindst 500 kr. Bundgrænsen består i, at de første 500 kr. af de samlede fradragsberettigede gaver ikke kan fradrages. 

Som led i Finanslovsaftalen er det valgt at begunstige de almenvelgørende foreninger ved, at det maksimale fradragsbeløb fordobles fra 6.800 kr. til 13.600 kr.

Jeg har således ikke planer om at afskaffe bundgrænsen på 500 kr. for fradrag for gaver.

Foreningen af Statsautoriserede Revisorer henstiller endvidere, at man ser på ægtefællerne under ét, fordi mange ægtefæller overfører penge til almenvelgørende foreninger mv. fra én fælles konto. Gør man ikke det, mener Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, at mange familier vil give alle bidragene i den ene ægtefælles navn, hvorved de utilsigtet rammes af loftet på fradragssiden.

Hertil bemærkes, at hensynet til at få etableret et så enkelt og administrerbart indberetningssystem som muligt taler for, at indberetningerne til SKAT om ydede bidrag nødvendigvis må basere sig på identifikation af bidragyder ved et cpr.nr. mv., således at den, som indbetaler med oplysning af sit cpr.nr. også er den, som får fortrykt det fradragsberettigede beløb.

SKAT vil i forbindelse med ikrafttrædelsen af de nye regler informere bidragyderne om, at ægtefæller bør være opmærksomme på de nævnte grænser for fradrag og derfor overveje en fordeling af bidragene til foreningerne mellem ægtefællerne. Dette er givetvis også et forhold, som det må forventes, at de almenvelgørende foreninger selv vil orientere deres donorer om.