DANMARKS LEJERFORENINGER

               Sankt Peders Stræde 2, 1., 4000 Roskilde – Fax.: 33 33 99 41 – Tlf.: 33 33 99 25

 

 

 

Folketingets Socialudvalg og Folketingets Boligudvalg

Christiansborg

1240 Kbh. K

 

 

Att.   [email protected]

 

I fortsættelse af vort foretræde for Social- og Boligudvalget, fremsender Danmarks Lejerforeninger hermed følgende spørgsmål, som vi håber udvalgene vil undersøge inden lovforslaget vedtages.

 

1) Hvilken sikkerhed er der mod urimelig forskelsbehandling af lejerne fra friplejeboligleverandørens side?

- I denne forbindelse henvises til at hverken lighedsgrundsætningen for alment byggeri eller forbuddet mod mere byrdefulde vilkår i boligreguleringsloven (§ 5, stk. 8) gælder for friplejeboliger.

 

2) Skal en friplejeboligleverandør nedsætte lejen for alle lejere i tilfælde af, at huslejenævnet giver en enkelt lejer medhold i en sag om huslejens størrelse?

 

3) Vil ministeren ændre forslaget således, at lejere, der opsiges ved en overgang til friplejebolig sikres en erstatningsbolig, - både i tilfældet af, at lejeren permanent ønsker at fraflytte, og i tilfælde af at lejeren ønsker at vende tilbage til sin lejlighed efter ombygningen?

 

4) Vil ministeren ændre lovgivningen således, at Huslejenævnet i friplejeboligsager tiltrædes af en byggesagkyndig i sager om lejefastsættelse?

(Baggrunden for spørgsmålet er, at Huslejenævnene med deres nuværende sammensætning ikke kan forventes at kunne vurdere størrelser af f.eks. henlæggelser til vedligeholdelse?)

 

5) Finder ministeren at lovforslaget er i overensstemmelse med regeringens valgløfter om at der ikke skal ske huslejestigninger?

(Baggrunden for spørgsmålet er, at opkøb af en udlejningsejendom og videreudlejning af denne vil medføre kraftige huslejestigninger alene som følge af, at balancelejen i friplejeboligerne også skal dække kapitaludgifter til ejendommens anskaffelse. Der henvises tillige til, at en friplejeboliger, som senere igen overgår til almindelig udlejning vil kunne udlejes efter Boligreguleringslovens § 5, stk. 2. Man åbner på denne måde en ladeport for spekulationsgevinster – som skal betales af lejerne)

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

Jakob Lindberg