LO                               FTF                              AC

 

Arbejdsdirektoratet

Sekretariatet for Beskæftigelsesrådets Ydelsesudvalg

Stormgade 10

Postboks 1103

1009  København K                                                                             Den 9. november 2006

 

Kommentarer til lovforslag vedrørende tilbagetrækning (fleksydelse)

Lønmodtagerorganisationerne har den 2. november 2006 modtaget ovennævnte lovforslag i høring og har følgende kommentarer:

Som led i velfærdsaftalen er det på dagpengeområdet aftalt, at særreglen med en kortere dagpenge­perioden for de over 60-årige ophæves, så de over 60-årige har samme dagpengeperiode som andre.

For at opnå parallelitet mellem de to regelsæt, bør den nuværende regel, om at man kun kan mod­tage ledighedsydelse i et halvt år, efter man er fyldt 60 år, ophæves. Retten til ledighedsydelse bør være tidsubegrænset for de over 60-årige svarende til reglerne for de under 60-årige. Dette vil øge den senere tilbagetrækning.

De eksisterende regler diskriminerer fleksydelsesmodtagere i forhold til efterlønsmodtagere. Det er lønmodtagerorganisationernes holdning, at Beskæftigelsesministeriet bør benytte lejligheden til at sikre større parallelitet mellem de to ordninger, og blandt andet indføre samme 2 års regel i fleksy­delsesordningen, som er gældende i efterlønsordningen.

Det fremgår af lovbemærkningerne, at det i forlængelse af redegørelsen om førtidspensionsrefor­men, vil blive overvejet, om der er behov for justering af reglerne for tilbagetrækning for personer, der er over 60 år og nedslidte. Lønmodtagerorganisationerne finder det væsentligt, at man i disse overvejelser indtænker gruppen af over 60-62-årige, der er for nedslidte til at blive på arbejdsmar­kedet, men omvendt ikke har en tilstrækkelig stor arbejdsevne nedsættelse til at kunne bevilges før­tidspension. Det er lønmodtagerorganisationernes holdning, at også disse personer fortjener en vær­dig afslutning på arbejdslivet.

Ifølge velfærdsaftalen skal reglerne om fleksydelse justeres parallelt med reglerne i efterlønsord­ningen, for så vidt angår bidragssatser og aldersgrænser.

Det foreslås i lovudkastet, at den nuværende regel, om at perioder med a-kassemedlemskab før 1. april 1999 kan medregnes til opfyldelse af kravet om optjeningstid, afskaffes (§2 stk. 1, nr. 2). En af­skaffelse af denne regel kan ikke begrundes i hensynet til parallelitet eller i aftaleteksten i øvrigt. Forslaget om ophævelse af den nuværende regel bør derfor udgå.

Fortrydelsesordningen

Fortrydelsesordningens bestemmelser om kravet om 15 års uafbrudt betaling af fleksydelse, er problematisk for personer, der i løbet af 15 års perioden forlader arbejdsmarkedet midlertidigt på grund af for eksempel sygdom.

Forud for overgangen til fleksjob ligger ofte perioder med fravær, sygdom og sociale begivenheder. Sandsynligheden for, at der opstår kortere perioder, hvor der ikke er indbetalt til fleksydelsesord­ningen er således større, end for andre på arbejdsmarkedet. Denne del af forslaget har en social slagside, og bør blandt andet af denne grund erstattes, med et krav om en samlet indbetalingsperi­ode på et vist antal år.

Lovforslaget indeholder en bestemmelse om at der undtagelsesvist kan ses bort fra afbrydelser i indbetalingen af bidrag (pkt. 7, §2 a, stk. 7). Det er dog en betingelse at personen efterbetaler bidra­gene for den pågældende periode. Denne sidste del bør udgå såfremt afbrydelsen skyldes midlerti­dig overgang til kontanthjælpslignende ydelser eller anden ufrivillig selvforsørgelse

Ændret fradrag for pensioner

Ifølge lovforslaget skal pensionsudbetalinger mellem det 60. år og den officielle fleksydelsesalder tillægges værdien af pensionerne (pensionsdepotet), når personen overgår til fleksydelse med hen­blik på modregning i fleksydelsen efter de nugældende regler.

Det følger af aftaleteksten, at der skal ske en modregning af pensioner udbetalt mellem det 60. år og den officielle fleksydelsesalder med henblik på at undgå, at pensionsudbetalinger før den officielle fleksydelsesalder finansierer tidlig tilbagetrækning. I aftalen er der ikke taget stilling til, hvordan modregningen skal ske. Lovforslagets bestemmelser om modregning følger således ikke direkte af aftalen.

Lønmodtagerorganisationerne foreslår på den baggrund, at lovforslagets bestemmelser om modreg­ning af pensioner lempes

 

Med venlig hilsen

Christian Sølyst