Udvalget for Videnskab og Teknologi

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 7-9 (L. nr. L 63) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 16. november 2006.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 


 

Spørgsmål nr. 7-9 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 16. november 2006 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (L. nr. L 63).

 

 

 

Spørgsmål 7

 

Når lovforslagets § 1, nr. 1, (ny § 15, stk. 1, nr. 1) henviser til retsplejelovens kapitel 71 og 74 i modsætning til det udkast til lovforslaget, jf. alm. del - bilag 14, der har været i høring, hvor der kun blev henvist til kapitel 71, hvad er så baggrunden for denne ændring, og hvilke konsekvenser har ændringen?

 

Svar

 

Lovforslagets § 1, nr. 1, medfører en pligt for udbyderen til at indrette det tekniske udstyr og de tekniske systemer, som denne anvender, således at politiet kan få adgang til oplysninger om teletrafik samt til at foretage indgreb i meddelelseshemmeligheden i form af historisk teleoplysning og udvidet teleoplysning, jf. retsplejelovens kapitel 71 og 74.

 

Det skal understreges, at der ikke med dette lovforslag stilles forslag om ændring af retsplejelovens regler om indgreb i meddelelseshemmeligheden eller edition. Det vil således fortsat kun være i det omfang, at de gældende regler i retsplejeloven giver mulighed herfor, at politiet kan få adgang til oplysninger om teletrafik samt til at foretage indgreb i meddelelseshemmeligheden i form af historisk teleoplysning og udvidet teleoplysning.

 

Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 8 til lovforslaget, skal både de materielle betingelser for indgreb i meddelelseshemmeligheden (retsplejelovens kapitel 71) og de proceduremæssige krav til edition (retsplejelovens kapitel 74) efter gældende ret være opfyldt, før retten kan afsige kendelse om adgang til lagrede teleoplysninger.

 

På den baggrund er der i det fremsatte lovforslag tilføjet en henvisning til retsplejelovens kapitel 74. Tilføjelsen indebærer således ikke en udvidelse af de pligter, der følger af lovforslagets § 1, nr. 1, i forhold til det lovudkast, der blev sendt i høring.

 


Spørgsmål 8

 

Når det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at politiet kan få adgang til de oplysninger, som udbyderne registrerer og opbevarer i medfør af reglerne om edition i retsplejelovens kapitel 74, vil ministeren så oplyse, om der er foretaget ændringer i retsplejeloven, så oplysninger om teletrafik, herunder f.eks. oplysninger om hvem, der ringer til hvem, nu kan udleveres efter de meget mere lempelige regler om edition og i givet fald oplyse, hvad denne ændring går ud på, og hvornår den er foretaget?

 

 

Svar

 

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet om, hvorvidt der er foretaget ændringer i retsplejelovens regler om edition, indhentet en udtalelse fra Justitsministeriet, der har oplyst følgende:

 

”I retspraksis var det tidligere uafklaret, om politiets adgang til at indhente lagrede teleoplysninger skulle behandles efter reglerne om indgreb i meddelelseshemmeligheden eller efter de væsentligt lempeligere regler om edition.

 

I to afgørelser gengivet i Ugeskrift for Retsvæsen 1993, side 1, og 1995, side 374, fastslog Højesteret, at retten kun kan give telefonselskaber pålæg om edition med hensyn til teleoplysninger, hvis betingelserne i retsplejelovens § 781 om indgreb i meddelelseshemmeligheden også er opfyldt.

 

Denne retstilstand indebærer, at både de materielle betingelser for indgreb i meddelelseshemmeligheden og de proceduremæssige krav til edition skal være opfyldt, før retten kan afsige kendelse om adgang til lagrede teleoplysninger.

 

Der er ikke foretaget ændringer i bestemmelserne i retsplejelovens kapitel 74 om beslaglæggelse og edition for så vidt angår oplysninger om teletrafik.”

 

Jeg kan henholde mig hertil.

 


Spørgsmål 9

 

Hvad er ministerens holdning til, at lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, der regulerer hvilke forhold, der særligt gælder på teleområdet, med lovforslagets vedtagelse vil henvise til retsplejelovens generelle  regler om edition, der giver adgang til at pålægge enhver tredjemand at udlevere genstande, herunder oplysninger, hvis der er grund til at antage, at oplysningerne kan tjene som bevis, når retsplejeloven ikke indeholder særlige forpligtelser for teleudbydere ved gennemførelsen af edition?

 

Svar

 

Jeg skal henvise til besvarelsen af spørgsmål nr. 7 til lovforslaget.