Behandlingen af det her lovforslag om forhøjelse af pensionsalderen, L 57, hænger jo direkte sammen med behandlingen i Arbejdsmarkedsudvalget af lovforslag nr. L 59 om forhøjelse af efterlønsalderen.
I forbindelse med behandlingen af de to forslag er der blevet rejst et spørgsmål om, hvad de forslag indeholder overhovedet. Det spørgsmål er blevet rejst af Dansk Folkeparti, som i hvert fald under behandlingen i Arbejdsmarkedsudvalget i onsdags lavede et skuespil, hvor de på den ene side forsøgte at give udtryk for, at de havde indgået en aftale, det såkaldte velfærdsforlig, og på den anden side forsøgte at give udtryk for, at de i øvrigt fraskrev sig ansvaret for en del af aftalen.
Det kom i onsdags til udtryk på den måde, at Dansk Folkeparti lavede et udkast til et betænkningsbidrag i forbindelse med behandlingen af L 59, hvor de skrev:
»I aftalen om velfærdsforliget ligger ikke nogen automatik i en eventuel forhøjelse af efterlønsalderen. Det afhænger af, hvad politikere i 2015 beslutter.«
Det vil sige, at der i aftalen om velfærdsforliget ikke ligger nogen automatik fra 2015 i reguleringen af efterløns- og pensionsalderen. Det er i modstrid med aftalen. Hvorfor gjorde Dansk Folkeparti det her? Fordi Dansk Folkeparti tidligere har givet udtryk for, at de ikke ville være med til en automatisk regulering fra 2015 af folkepensionsalderen fra 67 år til 68 år til 69 år til 70 år osv.
I gårsdagens finanslovdebat gav hr. Kristian Thulesen Dahl udtryk for, at Dansk Folkeparti i løbet af onsdagen ikke ændrede holdning. Hvis det skal stå til troende, betyder det, at Dansk Folkeparti ikke vil være med til en automatisk regulering af efterløns- og folkepensionsalderen fra 2015. Det fremgår bare ikke af den endelige betænkning, for efter det her maskespil har Dansk Folkeparti i hvert fald på skrift bøjet nakken og er nu tilhængere af den automatiske regulering. Efter den behandling står det lysende uklart, hvad det er, Dansk Folkeparti har skrevet under på. Vil Dansk Folkeparti stå til regnskab for, at de har skrevet under på en aftale, der betyder en automatisk regulering af efterløns- og pensionsalderen i takt med levetiden til for pensionsalderens vedkommende 67, 68, 69, 70 år, eller vil Dansk Folkeparti stadig væk påstå, at de ikke er med til denne asociale automatiske regulering? For som de jo egentlig så rigtigt skrev i det oprindelige betænkningsudkast, så kan man på nuværende tidspunkt ikke vide noget konkret om det. Hvad mener Dansk Folkeparti? Er det et ynkværdigt skuespil, hvor de prøver at optræde udadtil med en anden holdning end den, de har skrevet under på at have? Jeg synes, vi savner en forklaring på Dansk Folkepartis optræden i den her sag.