Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 67 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Spørgsmål 67
Det er ikke muligt at svare entydigt på spørgsmålet. Anvendelsen af foderteknologier er ikke et spørgsmål om enten/eller. Husdyrbrug vil have en forskellig fodring med hensyn til f.eks. proteinindhold og fodereffektivitet. Ved et lavt foderforbrug og/eller proteinhold udskilles mindre kvælstof fra dyret per produceret enhed. Ammoniaktabet per produceret enhed falder derved også.
I udredningsrapporten for teknologier, som er en del af det faglige udredningsarbejde til lovforslaget, er der nævnt en række eksempler på fodringssammensætninger, hvor miljøeffekten er en reduktion af ammoniaktabet med 15-30% for kvæg og 17-30% for svin. Det skal dog nævnes, at der kan være betydelige meromkostninger forbundet med en fodring svarende til de største miljøeffekter. Der vil derfor i praksis normalt kun blive anvendt virkemidler med en miljøeffekt på op til 15-20% reduceret ammoniaktab.
Det vurderes derfor, at for de stalde, som er opført med delvist spaltegulv < 50% fast gulv, vil kravet om minus 15% svare til, at potentialet mht. foderteknologier udnyttes.
For de stalde, som er bygget med drænet gulv+spalter, hvor ammoniaktabet er større end ved delvist spaltegulv, vil ammoniaktabet være større end â€bedste tilgængelige staldsystem minus 15%†selvom potentialet mht. foderteknologier pÃ¥ 15-20% udnyttes.
De to nævnte staldtyper vurderes at dække hovedparten af de slagtesvinestalde, der er opført i det seneste års tid.