Vi står med et lovforslag, hvor den største del af lovforslaget jo egentlig er noget, vi også drøftede principperne om tidligere, og så blev det udsat, fordi der lige manglede en sammenhæng mellem at kunne lave overenskomstmæssige forhold for nogle flere præstestillinger og så, hvad vi gør, hvis der skal være en gejstlig læresag. Nu er der sammenhæng i det, så lovforslaget i dag kan næppe fremkalde ret mange lange taler, og det er vel også derfor, jeg blev den første, der kom på nu.
Jeg vil sige, ligesom jeg sagde i foråret, at jeg synes, det er fint, at man laver noget mere decentralisering, så de
i menighedsrådene og de lokale provstier kan finde ud af, om de skal have lidt flere præster i deres område, og hvad det så er, de skal forholde sig til, hvad det så er, der skal være den gejstlige gerning i de job. Men jeg har det stadig væk sådan, at jeg synes, det måske alligevel havde været lidt sjovere, hvis der var åremålsansættelse. Det, jeg ankede over
i foråret eller sidst, vi drøftede det, var så økonomisiden, for det bliver jo væsentlig dyrere, når man har en åremålsansættelse. Jeg synes, det er fint nok, som lovforslaget foreligger nu, også fordi det skal under revision - vi skal drøfte det senere igen om nogle år og se, hvad det så er, man får prøvet kræfter med - men jeg synes også, vi skal lytte lidt til, at der er lidt mere sprælskhed, lidt mere mod til at prøve tingene af udeomkring, end der stadig væk er herinde, og det gælder måske også de steder, hvor man forhandler om, hvad det så er, man har mod til at gøre. Og jeg har med glæde noteret mig, at der også er nogle biskopper, der siger, at det kunne have været lidt sjovere, hvis det var lidt mere frit. Så det går den rigtige vej. Så vil jeg sige, at jeg er glad for, at det med læresager nu også er faldet på plads, og at der bliver ens rettigheder og ens regler for finansieringsformen også for særpræstestillingerne. Som en servicemeddelelse synes jeg lige, vi skal sige, at det jo ikke er første gang, vi får overenskomstansættelser på præsteområdet. Ud fra det oplyste er det omkring 140 præstestillinger, som er overenskomstmæssige, og derfor er det godt, at de præster nu også får en større tryghed, for så vidt angår, hvordan deres sag skal håndteres, hvis de i andres øjne træder lidt ved siden af i den måde, de forkynder på.