Der er jo en ting, som går igen næsten hver gang, vi behandler et lovforslag, hvor man skal have liberaliseret et område. Det er, at efter man har besunget liberaliseringens velsignelser, tager bureaukraterne over, for hvis der er en ting, liberalisering altid fører til, så er det omfattende og komplicerede regelsæt, der skal forhindre liberalismen i rigtig for alvor at slå igennem. Og der medvirker Enhedslisten tit og ofte til disse bureaukratiske manøvrer, efter at vi har stemt imod liberaliseringen.
Nu har jeg fornøjelsen af også at være it-ordfører, og der er det blevet langt mere underholdende med bureaukratiseringen og de fuldstændig uforståelige lovforslag, end det er blevet på det her område endnu, men det burde alligevel give nogle af dem, som opfatter liberalisme og liberalisering som noget, der skulle skabe større frihed i samfundet, anledning til den overvejelse, at det åbenbart har en sådan logik, at det fører til mere bureaukrati, mere kontrol og mere og mere indviklet lovgivning. Det er det ene.
Det andet, jeg vil sige, er, at det her lovforslag faktisk indeholder nogle fornuftige elementer særlig om det, der handler om mennesker. Også der er der dog enkelte ting, som jeg godt vil problematisere.
Enhedslisten og jeg kan faktisk ikke forstå, at man ikke har benyttet lejligheden til endeligt at få gjort op med den uskik, at medicinalindustrien i stor udstrækning finansierer efteruddannelse for læger, og at man ikke har gjort op med, at man stadig væk er i stand til at give gaver - jeg ved godt, at man siger af et rimeligt omfang og den slags - til mennesker, der arbejder inden for sundhedsområdet. Jeg anerkender for så vidt, at det, man har aftalt, og det, man har gjort her, er, at man forsøger at stramme lidt op på det, men jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke har benyttet anledningen til at gøre fuldstændigt op med området.
Så er der også to andre ting, som jeg synes er værd at fremhæve. Det er, at man åbenbart gerne vil have, at der bliver flere steder, hvor man kan købe medicin rundtomkring i Danmark. Det forsøger man at opnå på to måder. Den ene er, at man reducerer basissortimentet, sådan at det kan gå ned fra
16 til 9, og så kan man konstatere, at det vel bliver sådan, at man fremover kan købe disse 9 præparater flere steder i Danmark - måske - men til gengæld viser erfaringen jo også indtil nu, at det er basispræparaterne, som spredes. Den anden er, at man for en sikkerheds skyld har valgt et særlig profitabelt salgsobjekt, der skal kunne sælges stort set alle steder. Det er rygeafvænningsmidler, som det så smukt hedder. Det er vistnok ud fra den opfattelse, at rygeafvænningsmidler skulle være sunde. Det er de jo ikke. Det gode ved rygeafvænningsmidler er, hvis det fører til, at folk holder op med at ryge. Men i sig selv er de faktisk ganske usunde. Derfor er spørgsmålet, om det virkelig er sådan, at det at gøre dem nemmere tilgængelige - jeg har ikke indtryk af, at det er så svært at få fat i rygeafvænningsmidler nu - skulle være en fordel. Jeg ser måske snarere en mulighed for, og det synes jeg faktisk også fremgår af de høringssvar, der har været, og ministeriets kommentarer til det, at man risikerer, at de steder, hvor man i dag sælger de 16 basispræparater, faktisk vil blive reduceret ganske væsentligt som en konsekvens af det her. Så bare til allersidst om det med dyrlægerne og den veterinære medicin: Hvad er det i grunden for en udfordring, vi står over for at skulle løse? Jo, vi står over for den udfordring, at vi skal reducere anvendelsen af medicin i de danske landbrugsbedrifter. Det er det første. Hvordan er situationen i Danmark så? Ja, den er væsentlig bedre end i de fleste andre lande. Hvad er det så, der får os til at tro, at løsningen på den udfordring, der handler om at begrænse anvendelsen af medicin til dyr i Danmark, skulle være at liberalisere området og dermed selvfølgelig for alvor introducere de liberalistiske tendenser, som jo må føre til og skal føre til et øget forbrug? Når man så har besluttet det, går man selvfølgelig i gang med hele kontrolforanstaltningen og alt muligt. Jeg vil sige, at vi da gerne ser, at vi hjælper dyrlægerne til at blive dygtigere, at vi hjælper landmændene til at blive dygtigere, og at vi også kontrollerer, at det nytter. Jeg har bare lidt svært ved at forstå, hvorfor vi skal gøre problemerne større og udfordringerne vanskeligere at løse ved at indføre en liberalisering på det her område, som slet intet har at gøre med at løse det, som er det afgørende spørgsmål, nemlig hvordan vi får minimeret anvendelsen af medicin til danske husdyr.