Dato:            11. januar 2007

Kontor:         Sundhedsdokumentation

J.nr.:             2006-1640-17

Sagsbeh.:   abj


Besvarelse af spørgsmål nr. 129 (L 50), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 13. december 2006

 

Spørgsmål 129:

"Kan ministeren oplyse nærmere om det samarbejde, der er indgået mellem Danish Biometrics og Hovedstadens Sygehusfællesskab om testning, udvikling og forskning i biometrisk genkendelse, jf. vedlagte uddrag fra hjemmesiden www.danishbiometrics.org, herunder dets relevans i forhold til EPJ, samt i hvilket omfang biometrien kan integreres i den eksisterende it-arkitektur."

 

Svar:

Region Hovedstaden har bekræftet, at der er indgået en samarbejdsaftale mellem H:S og Danish Biometrics om testning, udvikling og forskning i biometrisk genkendelse.

 

Danish Biometrics er et forskningskonsortium med medlemmer fra universiteter, brancheorganisation og private firmaer. Konsortiet arbejder for at udbrede (sikkerheds)løsninger, som baserer sig på biometriske genkendelse. Biometrisk genkendelse er en videnskab og teknologi, som omhandler identifikation/verifikation af et menneske på baggrund af menneskets egne uforanderlige fysiologiske eller adfærdsmæssige karakteristika.

 

Region Hovedstaden har endvidere oplyst, at samarbejdet stadig er i en opstartsfase, og at der ikke på nuværende tidspunkt er igangsat konkrete projekter. Man har således heller ikke opnået konkrete erfaringer med anvendelsen af biometrisk genkendelse i sundhedsvæsenet.

 

Ifølge Region Hovedstaden er et væsentligt formål med denne samarbejdsaftale at undersøge og belyse forskellige løsninger til en effektiv og sikker procedure, når de sundhedsprofessionelle skal have adgang til patientoplysningerne i de elektroniske patientjournaler. Med samarbejdsaftalen lægges der op til at gennemføre en række pilotprojekter og forskning om anvendelsen af biometrisk genkendelse i sundhedsvæsenet. Der er her særlig fokus på, hvordan teknologien kan understøtte ønsket om, at de sundhedsprofessionelle hurtigt og effektivt kan få adgang til relevante patientoplysninger i journalerne samtidig med at det sikres, at kun de personer, som er godkendt, kan få adgang til oplysningerne i patientjournalerne.

 

Som eksempel på et konkret projekt i samarbejdet er der lagt op til at foretage en nærmere undersøgelse af, hvordan fingerscanningsudstyr fungerer i den kliniske praksis på sygehusene.

 

Desuden er det hensigten, at der som et led i projektet skal udarbejdes økonomiske overslag over, hvad indførelsen af biometrisk teknologi vil koste på de forskellige anvendelsesområder, samt at der kan gives eventuelle anbefalinger om nye forskningsprojekter vedrørende yderligere anvendelse af biometrisk genkendelse.

 

Jeg er opmærksom på, at kravene til EPJ-løsningernes samlede IT-sikkerhed, særligt i form af systemtekniske adgangsbegrænsninger, stiger med målsætningen om styrkelse af en elektronisk patientjournal, der baseret på pålidelige og opdaterede patientdata, som understøtter et sammenhængende patientforløb på tværs af sundhedsvæsenets sektorer. Derfor ser jeg også positivt på, at Region Hovedstaden og Danish Biometrics har indgået dette samarbejde. Samarbejdet kan bidrage til at belyse, om biometrisk genkendelse kan integreres i en eksisterende it-arkitektur samt forskellige muligheder for en effektiv og sikker procedure, når de sundhedsprofessionelle skal have adgang til patientoplysningerne i de elektroniske patientjournaler.