Høringsnotat vedrørende ændring af lov om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelser (lempelse af begrænsning af specialpædagogisk støtte i forbindelse med studierejser og praktikperioder i udlandet)
Generelt
Udkast til forslag om ændring af lov om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelser (lov nr. 484 af 31. maj 2000, som ændret ved § 2 i lov nr. 416 af 6. juni 2002).
Forslaget, som omhandler visse harmoniseringer i forhold til lov om statens uddannelsesstøtte og en lempelse i adgangen til specialpædagogiske støtteformer for handicappede på studierejser og obligatoriske praktikophold i udlandet, blev sendt i høring fredag den 25. august 2006 til de myndigheder og organisationer, der blev hørt i forbindelse med fremsættelse af det lovforslag, som ligger til grund for loven (L 249, 1999-2000).
Af de 64, som blev hørt, har 17 svaret. 9 havde ingen bemærkninger til forslaget. Høringsliste med angivelse af, hvem der har svaret, er vedlagt.
I det følgende er væsentlige bemærkninger til lovforslaget refereret og kommenteret.
Væsentlige bemærkninger til lovforslaget
1. Specialpædagogisk støtte i udlandet på samme økonomiske niveau som tilsvarende støtte ydet i Danmark
Kommunernes Landsforening, Dansk Sygeplejeråd og Danmarks Tekniske Universitet udtrykker bekymring for, om det i praksis vil være muligt at få f.eks. tegnsprogstolke til uddannelsesaktiviteter i udlandet, når støtte skal ydes på det økonomiske niveau, som den er eller ville være ydet på i Danmark, bl. a. med henvisning til rejseomkostninger m.v. for de støttepersoner, som formodes at skulle ledsage den studerende til udlandet.
Undervisningsministeriets bemærkninger:
Det er ikke forudsat, at studerende, som har behov for tolkebistand, sekretærhjælp eller lignende, medtager støttepersoner fra Danmark til udlandet. Støtten skal rekvireres fra leverandører i det land, den pågældende studerer i. De hidtidige erfaringer fra støtteforløb i udlandet efter SPS-lovens § 4, stk. 1, nr. 3 og nr. 4, viser, at det er forholdsvis uproblematisk at anskaffe kvalificeret støtte indenfor den økonomiske ramme, der ville gælde for tilsvarende støtteformer i Danmark.
Det skal i den forbindelse understreges, at der med lovforslaget kun åbnes for støtte til studiemæssige aktiviteter. Udgifter til studieophold, rejse, private fornødenheder m. v. ikke er omfattet af lovforslaget.
Undervisningsministeriet finder på den baggrund ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget
2. Uddannelser og uddannelsesområder, der ikke er omfattet af SPS-loven
De Samvirkende Invalideroganisationer (DSI) henleder opmærksomheden på de uddannelser, som ikke er omfattet af SPS-loven – herunder master og diplomuddannelser og hele efter- og videreuddannelsesområdet.
Undervisningsministeriets bemærkninger:
En afklaring af det eventuelle behov for etablering af støtteordninger på de pågældende områder vil kræve et omfattende analysearbejde og ligger uden for rammerne af dette lovforslag.
Undervisningsministeriet finder på den baggrund ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget
3. Institutionernes specialpædagogiske forpligtelser
DSI giver udtryk for den opfattelse, at institutionerne efter de gældende bestemmelser ikke er forpligtede til at medvirke ved udredning af de specialpædagogiske støttebehov og til at tilrettelægge undervisningen under hensyn til handicappedes særlige behov.
Undervisningsministeriets bemærkninger:
Det fremgår af SPS-lovens § 12, stk. 1 og stk. 2, at uddannelsesinstitutionen foretager indstilling til styrelsen om tildeling af støtte på baggrund af den studerendes ansøgning. Af de særlige bemærkninger til forslaget til loven (L 249, 1999-2000), § 12, fremgår det, at institutionen forud for indstillingen skal indhente fornøden rådgivning og vejledning fra handicapfaglige konsulenter tilknyttet de daværende ivu*Centre.
Det fremgår endvidere af de almindelige bemærkninger til L 249, afs. 2, at institutionerne forudsættes at spille en aktiv rolle både med hensyn til planlægning af uddannelsen efter den handicappedes behov og med hensyn til den konkrete udmøntning af afgørelsen om støtte.
Bl.a. på baggrund af nedlæggelsen af ivu*Centrene har styrelsen omlagt rammerne for rådgivning og vejledning af institutionerne. En stor del tilbydes nu institutionerne fra eksperter fra de handicapfaglige miljøer og styrelsens egne eksperter. Samtidig er styrelsen ved at opbygge en superbrugerordning med det formål at opkvalificere udvalgte institutioners faglige og pædagogiske viden på handicapområdet og sikre, at disse institutioner som superbrugere bidrager til at forbedre de øvrige institutioners muligheder for at varetage opgaven.
Undervisningsministeriet finder på den baggrund ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget
4. Frit valg af leverandør
DSI foreslår med henvisning til tegnsprogstolkeområdet, at der indføres frit valg for studerende af leverandør af specialpædagogisk støtte.
Undervisningsministeriets bemærkninger:
Styrelsen kan efter de særlige bemærkninger til L 249, 1999 – 2000, § 12, henvise institutioner (og dermed indirekte studerende) til at benytte leverandører, som der indgået standardaftale med. Aftalerne og adgangen for styrelsen til at henvise institutionerne til at benytte dem er en meget væsentlig forudsætning for den bedst mulige udnyttelse af den bevilling, der er afsat til ordningen.
På områder, hvor ønsket om et frit valg - f.eks. af tegnsprogstolke – ikke er i modstrid med det overordnede økonomiske hensyn, kan det dog mødekommes ved at tilbyde institutionerne (begrænset) frit valg mellem de leverandører, styrelsen indgår aftale med.
At åbne for et egentligt frit valg af leverandører for studerende ville være økonomisk uoverskueligt og i øvrigt i modstrid med et af de væsentlige formål med SPS-ordningen – nemlig at pålægge institutionerne et betydeligt ansvar for anskaffelse og udmøntning af den specialpædagogiske støtte, jf. pkt. 3 ovf.
Undervisningsministeriet finder på den baggrund ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget
5. Adgang til specialpædagogisk støtte før den studerende påbegynder uddannelsen
DSI anfører, at handicappede studerende bør have adgang til at få tildelt støtte, allerede når tilsagnet om en studieplads foreligger, og ikke som efter gældende regler, når de er i gang på uddannelsen.
Undervisningsministeriets bemærkninger:
Indhentning af dokumentation for handicap, behovsudredninger m.v. kan gennemføres, når de studerende har modtaget tilsagn om studieplads og henvendt sig på institutionen for at gøre opmærksom på et støttebehov. Det forberedende arbejde kan altså finde sted i god tid før studiestart.
På den baggrund kan styrelsens leverandører meget hurtigt efter og i visse tilfælde samtidig med studiestarten stille støtten til rådighed for støttemodtagerne.
Undervisningsministeriet finder på den baggrund ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget