Besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_START>1 af 7. november 2006 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende forslag til ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter (Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.) (L 45)

 

Spørgsmål:

 

                   ”Har ministeren grund til at tro, at svin på friland rejser sig fra halmen i frostnætter for at gå hen og drikke vand, eller er det mere sandsynligt at svinene primært drikker i de lyse timer?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Danmarks JordbrugsForskning, der har oplyst følgende:

 

”Smågrise og slagtesvin drikker mest vand om dagen, hvor de er mest aktive, men de drikker også om natten (Harvey, 1998; Turner et al., 2000; Madsen, & Kristensen, 2005). Svin indtager ofte vand i forbindelse med foderoptagelse, og en mindre del af slagtesvins og søers foderoptagelse sker om natten (e.g. Nielsen, 1995). Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at de har et behov for at drikke om natten, under forudsætning af at der er fri adgang til vand om dagen. Det kan ikke udelukkes, at svin er i stand til at ændre deres drikkemønster, så de får nok vand pr. døgn, selv om der ikke er adgang til vand om natten. Der mangler videnskabelige undersøgelser af bl.a. denne problemstilling.

 

Det er observeret, at svin, der forstyrres om natten, ofte går hen og drikker. Hvorvidt dette er udtryk for et behov for vand på dette tidspunkt er uafklaret. Lakterende søer må, ligesom andre lakterende dyr, formodes at have et stort behov for vand, hvilket kan medføre et øget vandindtag om natten for denne dyrekategori.  Enkelte observationer af diegivende og drægtige søer tyder på, at drikkeadfærd om natten især kan observeres i dagene omkring brunst og faring.

 

Behovet for at drikke afhænger af temperaturen, idet øget varme medfører et større behov for indtagelse af væske. I meget varme perioder kan det således ikke udelukkes, at f.eks. lakterende søer har et skærpet behov for at kunne drikke vand om natten. Ved frostvejr vil svinene af hensyn til deres komfort være meget motiverede for at opholde sig i f.eks. halm. Svins drikkemønster i frostvejr vil desuden afhænge af, hvor vandfaciliteten er placeret (e.g. i det fri, under halvtag, i et skur evt. med halm).

 

Der er ligeledes behov for at definere, hvad der menes med ”natten”.  Ifølge lovgivningen skal svin have adgang til drikkevand under transport, hvis denne varer over 8 timer. Det vil derfor være ulogisk, hvis udendørs svin fratages muligheden for at kunne drikke i perioder af længere varighed end 8 timer.

 

Man ved således ikke:

 

a) om svin har behov for at drikke om natten

b) om behovet er forskelligt for forskellige kategorier af svin (f.eks. slagtesvin, drægtige søer, lakterende søer)

c) hvordan behovet kvantitativt varierer med omgivelsernes temperatur (herunder frostvejr og perioder med stærk varme)

 

Idet det ikke vides, hvor vigtigt det er for svin at kunne drikke om natten, sikres dyrenes velfærd bedst ved at de har adgang til vand hele tiden. Der bør igangsættes videnskabelige undersøgelser af ovenstående problemstillinger for at afklare dette spørgsmål yderligere.

 

Vi er ikke bekendte med alle de tekniske muligheder og problemstillinger forbundet med permanent adgang til vand hos udendørs dyrehold i Danmark i perioder med frostvejr. Vi erfarer dog fra lande med husdyrhold i meget kolde egne, at der er visse tekniske muligheder på markedet, som f.eks. placering af drikkefacilitet under halvtag/indendørs, låg ovenpå vandkar, samt simple opvarmningsfaciliteter. Desuden må det formodes, at der kan høstes erfaringer fra hold af andre udegående dyrearter, som f. eks. heste, får og kødkvæg.

 

Referencer:

 

Harvey, R.E. (1998). Observation of the drinking habits of weaned growing pigs in relation to the rationale of water medication. Pig Journal, 42: 137-140; Proceedings of the Pig Veterinary Society, Bosworth, Warwickshire, 12-13 March, 1998.

Madsen, T.N. & Kristensen, A.R. (2005). A model for monitoring the condition of young pigs by their drinking behaviour. Computers and Electronics in Agriculture, 48: 138-154. Nielsen, B.L. (1995):  Feeding behaviour of growing pigs: Effects of the social and physical environment.  Ph.D. Thesis, The University of Edinburgh, United Kingdom, 123 pp. Turner, S.P., Sinclair, A.G. & Edwards, S.A. (2000). The interaction of liveweight and the degree of competition on drinking behaviour in growing pigs at different group sizes. Appl. Anim. behav. Sci., 67: 321-334.”