|
|
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN
15. november 2006 |
Besvarelse af spørgsmÃ¥l 4 ad L 42  stillet af Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold den 30. oktober 2006.   Â
Spørgsmål 4:
Svar: Som ønsket vedlægges der en sammenligning af forslaget til lov om pengesedler i Grønland og den eksisterende lov om pengesedler m.v. på Færøerne.
Færøerne var under 2. verdenskrig isoleret fra Danmark, men blev i november 1948 atter en del af det danske møntområde. Ved lov nr. 248 af 12. april 1949 om pengesedler m.v. på Færøerne blev det bestemt, at Færøerne skulle have egne pengesedler.
Affattelsen af loven bærer præg af de særlige forhold, der gjorde sig gældende i 1949, og der er derfor en række bestemmelser, der ikke gentages i forslaget til lov om pengesedler i Grønland. Herudover er der sket en sproglig tilretning af andre bestemmelser.
§ 1 i forslaget er sprogligt tilrettet i forhold til § 1 i lov om pengesedler m.v. på Færøerne.
§ 2 er i forslaget opdateret, således at det er et medlem af Grønlands landsstyre og en af direktørerne i Danmarks Nationalbank, der underskriver pengesedlerne. Af lov om pengesedler på Færøerne fremgår, at pengesedlerne skal være forsynede med underskrift i fascimile af rigsombudsmanden og landsstyrets repræsentant. Ændringen skyldes, at det i dag vil være mest naturligt, at pengesedlerne underskrives af en nationalbankdirektør, da sedlerne alene er en anden fremtrædelsesform af valutaen danske kroner.
Af forslagets § 3 fremgår, at pengesedlernes udseende fastlægges af Danmarks Nationalbank i samråd med Grønland landsstyre og godkendes af økonomi- og erhvervsministeren. I lov om pengesedler m.v. på Færøerne bestemmes pengesedlernes udseende efter forhandling mellem det færøske lagting og Statsministeriet. Indtil 1998 henhørte det færøske pengevæsen under Statsministeriet, hvorefter det blev overført til Økonomi- og Erhvervsministeriets ressort, hvorunder det stadig henhører.
Det er fundet, at §§ 4, 5, 6, 7, 8 og 9 i lov om pengesedler m.v. på Færøerne ikke er nødvendige i forslaget til lov om pengesedler i Grønland.
I forbindelse med tilblivelsen af lov om pengesedler m.v. på Færøerne etableredes en særegen ordning, hvor Rigsombudsmanden på Færøerne havde en aktiv rolle bl.a. i relation til kontantforsyningen på Færøerne. I dag er kontantforsyningen organiseret på samme måde på Færøerne som i resten af Danmark inkl. Grønland, og § 4 i lov om pengesedler m.v. på Færøerne har ikke længere praktisk betydning. Som nævnt i lovforslaget om pengesedler i Grønland tilsigtes ved loven ingen ændring i håndteringen af seddelomløbet i Grønland, hvorfor en tilsvarende bestemmelse ikke er relevant.
§ 5 i lov om pengesedler m.v. på Færøerne angiver, at færøske og danske pengesedler kan ombyttes i Nationalbanken og filialer heraf. I dag vil ombytninger ske i pengeinstitutterne i Grønland og Dannmark. Dette er der imidlertid ikke behov for at lovgive om. Nationalbanken har ikke længere filialer, men der vil stadig kunne ske ombytning i Nationalbanken.
Der er ikke behov for en bestemmelse i forslaget til lov om pengesedler i Grønland som svarer til § 6 i lov om pengesedler m.v. pÃ¥ FærøerÂne om andel af Nationalbankens overskud, da der findes en bestemmelse herom i lov nr. 469 af 6. november 1985, for Grønland om forsyning, trafik, postbesørgelse m.v.
§ 7 i lov om pengesedler m.v. på Færøerne er begrundet i de særlige forhold, der gjorde sig gældende på Færøerne efter at have været under britisk besættelse og underlagt særlige valutabestemmelser.
Indkaldelsesreglerne i § 8 i lov om pengesedler m.v. på Færøerne svarer  til § 8 i lov om Danmarks Nationalbank. Indkaldelsesreglerne i Lov om Danmarks Nationalbank vil finde anvendelse for grønlandske pengesedler.
|
|
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K
Tlf.          33 92 33 50 Fax         33 12 37 78 CVR-nr   10 09 24 85 www.oem.dk
|