Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 9. november 2006 (Ad L 28) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 17:
Spørgsmål 17:
â€Hvordan udførte smÃ¥ virksomheder egenkontrol før den ny EU-hygiejneforordning trÃ¥dte i kraft, og har ministeren et forslag til, hvordan det sikres, at egenkontrol i smÃ¥ virksomheder ikke blot bliver et spørgsmÃ¥l om at sætte krydser i et skema, men i stedet bliver en reel egenkontrol?â€
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg henholder mig:
â€Egenkontrol blev gennemført allerede i begyndelsen af 1990’erne som følge af EU direktiver. Alle virksomheder har sÃ¥ledes allerede før EU-hygiejneforordningen trÃ¥dte i kraft været omfattet af krav om egenkontrol.
Egenkontrollen skal tilpasses virksomhedens art og størrelse. Der bør altid tilstræbes en så simpel og gennemskuelig egenkontrol som muligt. Dokumentation bør holdes på et minimumsniveau dog således, at virksomhederne kan vise at de har styr på fødevaresikkerheden
SpørgsmÃ¥let om en fornuftigt tilpasset egenkontrol i især de smÃ¥ fødevarevirksomheder har været et fokuspunkt i Fødevarestyrelsen i længere tid. Fødevarestyrelsen foretog i forÃ¥ret en evaluering af egenkontrol i detailleddet. Evalueringsrapporten opstiller en række forslag til initiativer, som Fødevarestyrelsen vil arbejde videre med i den kommende tid. Der er ingen tvivl om, at egenkontrollen er et effektivt og godt ledelsesværktøj til sikring af fødevaresikkerheden. Men det skal naturligvis tilpasses den enkelte virksomhed i forhold til størrelse, produktion, varesortiment m.v. Fødevarestyrelsen arbejder videre pÃ¥ at finde løsninger særligt for smÃ¥ virksomheder, der sikrer at egenkontrollen fortsat indarbejdes pÃ¥ en effektiv mÃ¥de, samt styrker de smÃ¥ virksomheders motivation til at udføre den nødvendige egenkontrol.â€
                                                                                                                   /Thomas Elvensø