|
MINISTEREN |
Til Fødevareudvalget |
Den: 11. december 2006
|
For sÃ¥ vidt angÃ¥r de tidligere behandlede udvalgsspørgsmÃ¥l vedrørende begrebet â€omsætning†i lovforslagets § 1, nr. 6 skal jeg for en god ordens skyld præcisere besvarelserne af spørgsmÃ¥l 1, 8, 9, 13, 18 og 42 for sÃ¥ vidt angÃ¥r fødevareregionernes brug af antal ansatte som indikator for virksomhedernes omsætning.
I henhold til gældende fødevarelovs § 60, stk. 5, bruges virksomhedernes omsætning som målestok for deres størrelse. Fødevareregionerne har imidlertid ikke hjemmel til at kræve oplysninger om omsætningens størrelse i forbindelse med bødefastsættelsen, og vil normalt ikke have adgang til sådanne oplysninger.
Antallet af ansatte er normalt en pÃ¥lidelig indikator for omsætning til brug for placering af virksomheden i en af de tre kategorier af virksomheder, som fødevareregionerne anvender, nÃ¥r administrative bøder tildeles. Som udgangspunkt kan antal ansatte derfor bruges som en indikator for omsætning.Â
Som præciseret i min besvarelse af spørgsmÃ¥l 47 er det imidlertid vigtigt at bemærke, at antallet af medarbejdere ikke substituerer begrebet â€omsætningâ€. Fødevaremyndighederne skal leve op til det sÃ¥kaldte officialprincip i forvaltningsretten, hvilket indebærer, at forvaltningen skal træffe sin afgørelse om rette bødestørrelse pÃ¥ et sagligt og tilstrækkeligt grundlag. Udover antallet af ansatte, er det derfor afgørende, at fødevareregionerne afgør spørgsmÃ¥let om omsætning ud fra alle relevante forhold, som kan give et retvisende billede af virksomhedens omsætning.
Med venlig hilsen
Lars Barfoed