Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 0. maj 2007

2. udkast

(Tilkendegivelse fra undervisningsministeren)

Betænkning

over

Forslag til lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven)

(Udlandsstipendium)

[af undervisningsministeren (Bertel Haarder)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 12. april 2007 og var til 1. behandling den 27. april 2007. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Videnskab og Teknologi.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og undervisningsministeren sendte den 15. marts 2007 dette udkast til Uddannelsesudvalget, jf. UDU alm. del – bilag 265. Den 19. april 2007 sendte undervisningsministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:

C3 Organisationen,

CVU-Rektorkollegiet og

Rektorkollegiet.

Undervisningsministeren har over for udvalget kommenteret 2 af de skriftlige henvendelser til udvalget og videnskabsministeren har over for udvalget kommenteret 1 af de skriftlige henvendelser til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 2 spørgsmål til undervisningsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret og 2 spørgsmål til videnskabsministerens til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Tilkendegivelse fra undervisningsministeren

Undervisningsministeren har over for udvalget oplyst følgende:

Det fremgår af bemærkningerne til den i lovforslagets § 1, nr. 3, foreslåede affattelse af § 46 a, stk. 1, nr. 2, at en uddannelse på kandidatniveau i udlandet af op til 2 års varighed skal være normeret til 120 ECTS-point, ligesom det er tilfældet for kandidatuddannelser i Danmark.

Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Undervisningsministeriet og Kulturministeriet har i forbindelse med fremsættelsen af lovforslaget udarbejdet en analyse af konsekvenserne af i udlandsstipendieordningen at indføre støtte til hele 1-årige uddannelser på kandidatniveau i udlandet. Analysen har været sendt i lynhøring hos de samme høringsparter som blev hørt over lovforslaget.

På baggrund af høringssvarene har forligskredsen bag lovforslaget (Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre) besluttet, at der skal åbnes mulighed for at give udlandsstipendium til hele uddannelser på kandidatniveau i udlandet af en varighed svarende til mellem 60 og 120 ECTS-point. En sådan mulighed ligger inden for rammerne af den i lovforslaget foreslåede affattelse af § 46 a, stk. 1, nr. 2. Muligheden skal være en forsøgsordning, der omfattes både af lovovervågningen og af den statusredegørelse, der skal udarbejdes 15 måneder efter ordningens igangsættelse.

Af bemærkningerne til den i lovforslaget foreslåede affattelse af § 46 g, stk. 2, fremgår, at de danske uddannelsesinstitutioner skal vejlede om kvaliteten af de hele uddannelser på kandidatniveau i udlandet, der kan gives udlandsstipendium til, og i øvrigt udfylde en mentor-rolle for den studerende under dennes uddannelse på kandidatniveau i udlandet. Det fremgår endvidere af bemærkningerne til den foreslåede affattelse af § 46 e, stk. 3, at det er hensigten, at den danske uddannelsesinstitution, der har vejledt den studerende, skal vurdere, om der foreligger tilstrækkelig dokumentation for studiefremdrift og videresende denne information til Statens Uddannelsesstøtte.

Det fremgår af SU-lovens § 43, at uddannelsesinstitutionerne bistår Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte ved tildeling af uddannelsesstøtte, og at undervisningsministeren kan fastsætte nærmere regler om institutionernes administration i forbindelse med tildeling af støtte. Med hjemmel i SU-lovens § 43 kan der på ovennævnte baggrund fastsættes regler om uddannelsesinstitutionernes vejledningsforpligtelse, mentorrolle og indberetning til styrelsen i forbindelse med tildeling af udlandsstipendium til en hel uddannelse på kandidatniveau i udlandet.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

<> 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.[Der gøres opmærksom på, at et flertal eller et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.]


 

  Michael Aastrup Jensen (V) Â  Britta Schall Holberg (V) Â  Tina Nedergaard (V) Â  Torsten Schack Pedersen (V) Â  Hanne Severinsen (V) fmd.  Jesper Langballe (DF) Â  Jørn Dohrmann (DF) Â  Per Ã˜rum Jørgensen (KF) Â  Charlotte Dyremose (KF) Â  Rasmus Prehn (S) Â  Magnus Heunicke (S) Â  Christine Antorini (S) Â  Sophie Hæstorp Andersen (S) nfmd.  Margrethe Vestager (RV) Â  Charlotte Fischer (RV) Â  Anne Grete Holmsgaard (SF) Â  Per Clausen (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

51

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

22

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

16

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

4

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 208

Bilagsnr.

Titel

1

Henvendelse af 27/3-07 fra C3 organisation

2

Henvendelse af 18/4-07 fra Rektorkollegiet

3

Høringssvar, høringsnotat og høringsliste, fra undervisningsministeren

4

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

5

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

6

Henvendelse af 19/4-07 fra CVU-Rektorkollegiet

7

1. udkast til betænkning

8

Betænkningsbidrag fra undervisningsministeren

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 208

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om kommentar til henvendelse af 27/3-07 fra C3 organisation, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om kommentar til henvendelse af 18/4-07 fra Rektorkollegiet, til videnskabsministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om kommentar til henvendelse af 19/4-07 fra CVU-Rektorkollegiet, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om ministeren kan bekræfte, at der udarbejdes en status for udlandsstipendieordningen 15 måneder efter, at ordningen er trådt i kraft, til videnskabsministeren, og ministerens svar herpå