3.maj 2007

 

 

 

 

                                                                                       UDKAST

Miljøministerens udtalelse til betænkning

 

over

 

Forslag ( L204) til lov om ændring af planloven ( Bypolitik m.v.)

 

 

 

Jeg deler ønsket om at fremme miljø- og energirigtigt byggeri. Dette er bl.a. baggrunden for at jeg i lovforslag nr. L 204  om ændring af planloven (bypolitik) vil åbne mulighed for at kommunerne i en lokalplan kan stille krav om at der i et givet område kun må opføres lavenergiboliger. I lovforslaget defineres lavenergiboliger indirekte ved en henvisning til reglerne i bygningsreglementet, som i dag klassificerer lavenergihuse i klasse 1 og klasse 2. Herved sikres det at reglerne er dynamiske og vil udvikle sig takt med at Bygningsreglementets regler om lavenergibebyggelsen forfines.

 

Samtidig er jeg også meget positiv overfor, at se på mulighederne for at udbygge reglerne til miljø- og energirigtigt byggeri. Jeg vil gerne give tilsagn om, at der til belysning af nedenstående emner hurtigst muligt nedsættes en arbejdsgruppe under Miljøministeriet med deltagelse af Økonomi- og erhvervsministeriet, Transport- og Energiministeriet og Justitsministeriet. Arbejdsgruppens vurderinger vil foreligge senest den 1. oktober 2007.

 

Jeg vil bede arbejdsgruppen om at vurdere på følgende forhold:

 

Mulighederne for i lokalplaner at stille skærpede miljøkrav til byggeriets produkter og materialer og forholdet til EU-retten

 

Arbejdsgruppen vil undersøge mulighederne for – f.eks. i lokalplaner - at stille krav om miljøvenlige byggematerialer svarende til kriterierne herfor i svanemærkede huse. Udgangspunktet for miljømærkeordninger – både den nordiske svanemærkning og EU’s blomst – er at de er frivillige for forbrugerne at følge, men at man gennem miljømærket kan bistå køberne af produkter og materialer med at vælge de mest miljørigtige på markedet. Det er samtidig frivilligt for de enkelte producenter, om de ønsker at blive miljømærket.

 

Som jeg tidligere har oplyst findes der allerede i dag miljømæssigt begrundede totalharmoniserede EU-regler for en del/mange af de stoffer og materialer, som der er opstillet svanemærkekriterier for i forhold til huse. Derfor er der et behov for, at arbejdsgruppen vurderer hvilken betydning det vil have i forhold til Danmarks EU-retlige forpligtelser, hvis en kommune gennem en lokalplan gør miljømærkekriterierne bindende.     

 

Passivhuse

Jeg tilslutter mig ønsket om at fremme byggeriet af passivhuse. Lovforslaget indeholder ikke kriterier for hvad et lavenergihus er. I stedet henvises til definitionerne herfor i Bygningsreglementet. Bygningsreglementet indeholder i dag ingen kriterier for passivhuse. Jeg vil derfor tage kontakt til Økonomi- og erhvervsministeren med henblik på, at der i bygningsreglementet indsættes en kategori under lavenergihuse, som definerer passivhuse.