Betænkning afgivet af Retsudvalget den 24. maj 2007
Betænkning
over
 Forslag til lov om hold af heste
[af justitsministeren (Lene Espersen)]
1. Ændringsforslag
Der er stillet 6 ændringsforslag til lovforslaget. Socialdemokratiets, Det Radikale Venstres, Socialistisk Folkepartis og Enhedslistens medlemmer af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 1, 2, 4 og 5. Socialistisk Folkepartis medlem af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 3 og 6.Â
2. Udvalgsarbejdet
Lovforslaget blev fremsat den 28. marts 2007 og var til 1. behandling den 18. april 2007. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.
Møder
Udvalget har behandlet lovforslaget i 5 møder.
Høring
Lovforslaget bygger på en rapport afgivet af en arbejdsgruppe under Justitsministeriet i januar 2006. Justitsministeren sendte den 25. januar 2006 rapporten til udvalget, jf. Folketingsåret 2005-06 alm. del – bilag 341. Rapporten har været sendt i høring. Den 12. april 2007 sendte justitsministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.
Skriftlige henvendelser
Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:
Dansk Islandshesteforening,
Dansk Rideforbund,
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet,
Dyrenes Beskyttelse,
Pia Strunge Folkman, Dansk Center for Jordbrugsuddannelse
Hestens Værn,
Håndværksrådet,
Claus Koskelin, Stenløse,
Landbrugsraadet og Landsudvalget for Heste,
Naturhov, Hvalsø og
Jytte Witt, Kongerslev.
 Justitsministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.
Deputationer
Endvidere har følgende mundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget:
Dansk Islandshesteforening,
Dansk Rideforbund,
Dyrenes Beskyttelse,
Håndværksrådet,
Claus Koskelin, Stenløse og
Landbrugsrådet og Landsudvalget for Heste.
Spørgsmål
Udvalget har stillet 34 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret. 2 af udvalgets spørgsmål og justitsministerens svar herpå er optrykt som bilag til betænkningen.
3. Indstillinger og politiske bemærkninger
Et flertal i udvalget (V, DF og KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.
Dansk Folkeparti lægger vægt på, at justitsministeren har oplyst, at lovforslaget giver mulighed for at undtage bestemte hestehold fra kravet om, at en fold ikke må benyttes af mere end 20 heste, og at denne dispensationsadgang vil kunne være aktuel i tilfælde, hvor hestene opholder sig på store naturområder, hvor bl.a. hestes afgræsning indgår som led i naturplejen, herunder f.eks. Mols Bjerge.
Dansk Folkeparti hæfter sig endvidere ved, at justitsministeren med hensyn til kravet til loftshøjden i stalden har fremhævet, at lovforslaget giver mulighed for at fastsætte regler om en lavere loftshøjde for stalde, som benyttes til opstaldning af bestemte »typer af heste«, og at dette udtryk ikke kun omfatter bestemte racer af heste, men også kan anvendes i forhold til blandingsracer, om hvilke man erfaringsmæssigt ved, at de ikke bliver over en vis højde. Justitsministeren har i den sammenhæng også påpeget, at den generelle dispensationsadgang i lovforslaget, hvorefter justitsministeren i særlige tilfælde helt eller delvis kan undtage visse hestehold fra loven, efter omstændighederne også vil kunne anvendes til at undtage et bestemt hestehold fra kravet om en loftshøjde på 2,60 m.
Endelig konstaterer Dansk Folkeparti, at lovforslaget giver mulighed for at fastsætte nærmere regler om, at reglerne om, at den ansvarlige for et hestehold bl.a. skal sikre udegående heste et læskur, kan fraviges for heste af bestemte racer. Justitsministeren har i tilknytning hertil tilkendegivet, at de synspunkter, som navnlig Dansk Islandshesteforening er kommet med vedrørende behovet for læskure til islandske heste, vil blive inddraget i forbindelse med udarbejdelsen af de administrative regler på området.
Det er herefter Dansk Folkepartis opfattelse, at der på tilfredsstillende vis er taget højde for de indsigelser imod lovforslaget, som er fremkommet under udvalgets behandling af lovforslaget, og at lovforslaget samlet set rummer en sådan fleksibilitet, at der ved den kommende administration af loven kan tages nødvendigt hensyn til de typer af heste, hvor der gør sig særlige forhold gældende. Dansk Folkeparti kan på denne baggrund støtte lovforslaget.
Et mindretal i udvalget (S, RV, SF og EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.
Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.
4. Ændringsforslag med bemærkninger
Ændringsforslag
Af  et mindretal (S, RV, SF og EL):
Ny paragraf
  1) Før § 6 indsættes i kapitel 3 som ny paragraf:
»§ 01. Ethvert hold af heste skal bestå af mindst to heste. Justitsministeren kan fastsætte regler om, at 1. pkt. kan fraviges i korte perioder på op til 3 måneder.«
[Hestehold skal bestå af mindst to heste]
Til § 6
  2) § 6, stk. 1 og 2, affattes således:
»§ 6. Loftshøjden i stalden skal være hestens stangmål + 0,75 m, dog minimum 2,20 m i frihøjde over eventuel strøelse.
Stk. 2. Minimum 80 pct. af boksarealet skal have en loftshøjde på minimum hestens stangmål + 0,75 m.«
[Ændring af reglerne om loftshøjde]
Af  et mindretal (SF), tiltrådt af et mindretal (S, RV og EL):
Til § 16
  3) I stk. 2 indsættes efter 3. pkt. som nyt punktum:
»Justitsministeren kan fastsættes regler om, at visse folde må benyttes af flere end i alt 20 heste.«
[Bemyndigelse til at fravige reglen om, at folde ikke må benyttes af mere end i alt 20 heste]
Af  et mindretal (S, RV, SF og EL):
Til § 36
  4) Efter stk. 2 indsættes som nyt stykke:
»Stk. 01. For hestehold, som er etableret før den 1. juli 2007, finder § 01 først anvendelse fra den 1. januar 2013.«
Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 4 og 5.
[Overgangsregel på 5 år for bestående hestehold for kravet om, at hestehold skal bestå af mindst to heste]
  5) I stk. 4, som bliver stk. 5, ændres »§ 6, stk. 1 og stk. 3« til: »§ 6, stk. 1-3«.
[Konsekvensændring af ændringsforslag nr. 2]
Af  et mindretal (SF), tiltrådt af et mindretal (S, RV, og EL):
Ny paragraf
  6) Efter § 37 indsættes som ny paragraf:
»§ 01 Justitsministeren fremsætter lovforslag om revision af loven i folketingsåret 2008-09.«
[Revisionsbestemmelse]
Bemærkninger
Til nr. 1 og 4
Hesten er et flokdyr, som under naturlige forhold lever i grupper med tæt kontakt til artsfæller. Flere undersøgelser peger på, at hyppigheden af stereotype adfærdsforstyrrelser og aggressiv adfærd mindskes ved social kontakt med artsfæller. Heste har således et adfærdsmæssigt behov for social kontakt med mulighed for berøring med artsfæller, og mangel på social kontakt er formentlig en af de vigtigste stressfaktorer ved hold af heste.
På denne baggrund foreslås det, at ethvert hold af heste skal bestå af mindst to heste. Bestemmelsen indebærer således, at der ved hold af heste, hvori der alene indgår en hest, skal anskaffes yderligere minimum en hest. Ændringen er i overensstemmelse med anbefalingerne i Rapport om hold af heste.
Det foreslås endvidere, at ministeren bemyndiges til at fastsætte regler om, at kravet om, at hestehold skal bestå af mindst to heste, kan fraviges i kortere perioder på op til 3 måneder. Det kan eksempelvis være i den situation, hvor den ene af to heste dør.
Der foreslås, jf. ændringsforslag nr. 4, en overgangsregel på 5 år for hestehold, som er etableret før den 1. juli 2007, for kravet om, at hestehold skal bestå af mindst to heste.
Til nr. 2 og 5
Lovforslaget indeholder en bestemmelse om, at loftshøjden i stalden skal være mindst 2,60 m i frihøjde over eventuel strøelse. Ministeren får endvidere bemyndigelse til at fastsætte særregler om loftshøjde for mindre heste.
Ændringsforslag nr. 2 indebærer, at reglerne om loftshøjde ændres, således at der i selve loven tages højde for hestens højde. I praksis vil bestemmelsen indebære, at udgiften vedrørende ændring af loftshøjden i visse stalde vil kunne mindskes betydeligt, uden at det efter en umiddelbar vurdering får konsekvenser for hestesundheden og velfærden. Dette forslag er i overensstemmelse med de gældende EU-transportregler for loftshøjde.
Til nr. 3
Ændringsforslaget indfører en bemyndigelse til justitsministeren til at fravige regel i lovforslagets § 16, stk. 2, om, at visse folde ikke må benyttes af mere end i alt 20 heste.
Ændringsforslaget stilles på baggrund af en henvendelse fra Dansk Islandshesteforening (bilag 4).
Dansk Islandshesteforening peger på, at der findes flere kæmpeflokke, hvor ungheste går på sommergræs, og disse folde er op til 200 ha. På disse folde lukkes om foråret store flokke ud, som går på folden til om efteråret. Foldene findes f.eks. i Mols Bjerge og i Vejlerne ved Hanstholm. Når de mange heste lukkes sammen på kæmpearealer, deler hestene sig op i mindre grupper og går ikke sammen i en stor flok. Hestene laver et hierarki, og der udvikles en social rangordning, der gør, at hestene socialiseres på en god og sund måde. På mange hingstestationer inden for islandshesteverdenen bedækker hingstene naturligt i stod med en stor flok hopper. Det betyder, at hingstene ofte går med flere end 20 hopper og føl på samme tid.
Forslagsstillerne ønsker, at justitsministeren bruger den foreslåede bemyndigelse til at fravige reglen om, at folde ikke må benyttes af mere end i alt 20 heste, i forhold til de anførte situationer. Der kan sikkert også være andre situationer, hvor der kan være grund til at dispensere, uden at det går ud over dyrevelfærden.
Til nr. 6
Ændringsforslaget indebærer, at der indsættes en revisionsbestemmelse i loven, med henblik på at justitsministeren efter høring af berørte myndigheder og organisationer m.v. skal fremsætte lovforslag om en revision af loven, når den har virket 1 år, dvs. den 1. januar 2009.
Ved lovrevisionen skal der især fokuseres på, om loven har medført forbedringer af de dyrevelfærdsmæssige forhold for heste, herunder om der kan være grund til at indføre et krav om mindst to heste i hestehold.
Der er efter forslagsstillerens opfattelse tale om en ny og principiel lovgivning. Lovforslaget er fremsat sent i folketingsåret, og der har været begrænset tid til udvalgsbehandlingen. En række organisationer m.v. – herunder ikke mindst Dansk Islandshesteforening, som ikke har været hørt over lovforslaget – har i skriftlige henvendelser til og foretræde for udvalget fremført en række kritikpunkter mod lovforslaget. Forslagsstillerne finder derfor, at Folketinget bør have mulighed for at drøfte loven på ny, når den har virket 1 år, og ikke først i 2012 og kun i form af en redegørelse fra ministeren, som anført af ministeren i bemærkningerne til lovforslaget.
 Birthe Rønn Hornbech (V)  Michael Aastrup Jensen (V)  Karsten Nonbo (V)  Søren Pind (V)  Peter Skaarup (DF) fmd. Kim Christiansen (DF)  Hans Kristian Skibby (DF)  Tom Behnke (KF)  Allan Niebuhr (KF)  Simon Pihl Sørensen (S)  Mette Frederiksen (S)  Lissa Mathiasen (S)  Frode Sørensen (S)  Morten Østergaard (RV)  Simon Emil Ammitzbøll (RV)  Anne Baastrup (SF) nfmd.  Line Barfod (EL)
Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.
Folketingets sammensætning
|
||||
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V) |
51 |
|
Enhedslisten (EL) |
6 |
Socialdemokratiet (S) |
47 |
|
Siumut (SIU) |
1 |
Dansk Folkeparti (DF) |
22 |
|
Tjóðveldisflokkurin (TF) |
1 |
Det Konservative Folkeparti (KF) |
18 |
|
Fólkaflokkurin (FF) |
1 |
Det Radikale Venstre (RV) |
16 |
|
Inuit Ataqatigiit (IA) |
1 |
Socialistisk Folkeparti (SF) |
11 |
|
Uden for folketingsgrupperne (UFG) |
4 |
Bilag 1
Oversigt over bilag vedrørende L 202
Bilagsnr. |
Titel |
1 |
Henvendelse af 2/4-07 fra Claus Koskelin, Stenløse |
2 |
Kommenteret høringsoversigt og høringssvar |
3 |
Henvendelse af 16/4-07 fra Dansk Islandshesteforening |
4 |
Henvendelse af 17/4-07 fra Landbrugsraadet |
5 |
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget |
6 |
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget |
7 |
Henvendelse af 20/4-07 fra Claus Koskelin, Stenløse |
8 |
Dyreværnsrådets udtalelse af 12/4-07 om brænde- og frysemærkning af heste |
9 |
Henvendelse af 24/4-07 fra Håndværksrådet |
10 |
Henvendelse af 1/5-07 fra Hestens Værn |
11 |
Materiale fra Dansk Islandshesteforening udleveret i forbindelse med foretræde for udvalget 3/5-07 |
12 |
Henvendelse af 26/5-07 fra Dyrenes Beskyttelse |
13 |
Materiale fra Landbrugsraadet og Landsudvalget for Heste udleveret i forbindelse med foretræde for udvalget 3/5-07 |
14 |
Henvendelse af 1/5-07 fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet og henvendelse af 2/4-07 fra Naturhov |
15 |
Henvendelse af 10/5-07 fra Dyrenes Beskyttelse |
16 |
Henvendelse af 10/5-07 fra Dansk Rideforbund |
17 |
Henvendelse af 9/5-07 fra Jytte Witt, Kongerslev |
18 |
1. udkast til betænkning |
19 |
Henvendelse af 11/5-07 fra Dyrenes Beskyttelse |
20 |
Henvendelse af 14/5-07 fra Dansk Islandshesteforening |
21 |
2. udkast til betænkning |
22 |
3. udkast til betænkning |
23 |
Henvendelse af 21/5-07 fra Pia Strunge Folkman, Dansk Center for Jordbrugsuddannelse |
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 202
Spm.nr. |
Titel |
1 |
Spm. om kommentar til henvendelsen af 2/4-07 fra Claus Koskelin, Stenløse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
2 |
Spm. om kommentar til henvendelsen af 16/4-07 fra Dansk Islandshesteforening, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
3 |
Spm. om kommentar til henvendelsen af 17/4-07 fra Landbrugsraadet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
4 |
Spm. om kommentar til henvendelsen af 20/4-07 fra Claus Koskelin, Stenløse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
5 |
Spm. om hesteejeres erstatningspligt eller ansvar for de skader, som løsslupne heste kan forvolde, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
6 |
Spm. om kommentar til henvendelsen af 24/4-07 fra Håndværksrådet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
7 |
Spm. om en ændring af lovforslaget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
8 |
Spm. om en ændring af loven, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
9 |
Spm. om kommentar til henvendelse af 1/5-07 fra Hestens Værn, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
10 |
Spm. om kommentar til materiale fra Dansk Islandshesteforening i forbindelse med foretræde for udvalget 3/5-07, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
11 |
Spm. om kommentar til henvendelse af 26/4-07 fra Dyrenes Beskyttelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
12 |
Spm., om ministeren er enig i, at en vedtagelse af lovforslaget indebærer, at islandske heste bliver udsat for dyremishandling, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
13 |
Spm. om, for hvilke andre hestearter end islandske heste lovforslaget vil medføre de problemer, som Dansk Islandshesteforening har påpeget i henvendelser til udvalget, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
14 |
Spm., om ministeren kan bekræfte, at arbejdsgruppen har indstillet, at der indføres forskellige regler afhængigt af hestenes størrelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
15 |
Spm. om kommentar til materiale fra Landbrugsraadet og Landsudvalget for Heste udleveret i forbindelse med foretræde for udvalget 3/5-07, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
16 |
Spm., om gældende regler vedrørende hold af heste indeholder særlige regler/undtagelser for mindre heste, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
17 |
Spm. om kommentar til henvendelse af 1/5-07 fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
18 |
Spm. om kommentar til henvendelse af 2/4-07 fra Naturhov, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
19 |
Spm. om kommentar til henvendelse af 10/5-07 fra Dyrenes Beskyttelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
20 |
Spm. om kommentar til henvendelse af 10/5-07 fra Dansk Rideforbund, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
21 |
Spm. om kommentar til henvendelse af 9/5-07 fra Jytte Witt, Kongerslev, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
22 |
Spm. om kommentar til henvendelse af 11/5-07 fra Dyrenes Beskyttelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
23 |
Spm. om kommentar til henvendelsen af 14/5-07 fra Dansk Islandshesteforening, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
24 |
Spm. om kommentarer til udkast til ændringsforslag, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
25 |
Spm. om, hvorfor ministeren vil fastsætte begrænsning i antallet af heste sammen i fold på en måde, der strider aldeles mod de islandske hestes natur, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
26 |
Spm., om ministeren vil bestride, at islandske heste er særlig hårdføre, og om, hvorfor dette ikke er afspejlet i lovtekstens krav til hesteejere, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
27 |
Spm. om, hvorfor ejere af islandske heste skal påføres en udgift til læskure, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
28 |
Spm. om, hvad begrundelsen er for, at ministeren ønsker samme regler for de forskellige racer af heste, når loven tilsigter bedre dyrevelfærd, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
29 |
Spm. om læskure til islandske heste i Island, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
30 |
Spm., om islandske heste har behov for læskure i Danmark, hvis de ikke har behov for adgang til læskure på Island, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
31 |
Spm. om kommentar til ændringsforslag, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
32 |
Spm. om kommentar til ændringsforslag, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
33 |
Spm. om kommentar til ændringsforslag, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
34 |
Spm. om kommentar til henvendelse af 21/5-07 fra Pia Strunge Folkman, Dansk Center for Jordbrugsuddannelse, til justitsministeren, og ministerens svar herpå |
Bilag 2
2 af udvalgets spørgsmål til justitsministeren og dennes svar herpå
Spørgsmål og svar er optrykt efter ønske af V og KF.
Spørgsmål 24:
Ministerens kommentarer udbedes til vedlagte udkast til ændringsforslag. Ministeren bedes herunder oplyse, om ministeren vil stille ændringsforslagene og - i benægtende fald - redegøre for, hvorfor ikke.
Udkast
Ændringsforslag til L 202 (Hold af heste)
Ændringsforslag
Af et mindretal (S, SF og EL):
Ny paragraf
1) Før § 6 indsættes som ny paragraf:
»§ 01. Ethvert hold af heste skal bestå af mindst to heste. Justitsministeren kan fastsættelse regler om, at 1. pkt. kan fraviges i korte perioder på op til 3 måneder.«
(Hestehold skal bestå af mindst to heste)
Til § 6
2) § 6, stk. 1 og 2, affattes således:
»§ 6. Loftshøjden i stalden skal være (hesten stangmål + 0,75 m), dog minimum 2,20 m i frihøjde over eventuel strøelse.
Stk. 2. Minimum 80 pct. af boksarealet skal have en loftshøjde på minimum (hestens stangmål + 0,75 m).«
(Ændring af reglerne om loftshøjde)
Til § 36
3) Efter stk. 2
indsættes som nyt stykke:
»Stk. 01. For hestehold, som er etableret før den 1. juli 2007, finder § 01
først anvendelse fra den 1. januar 2013.«
(Overgangsregel på 5 år for bestående hestehold for kravet om, at hestehold skal bestå af mindst to heste)
Â
4) I stk. 4 ændres »§ 6, stk. 1 og stk. 3« til: »§ 6, stk. 1-3«.
(Konsekvensændring af ændringsforslag nr. 2)
Bemærkninger
Til nr. 1 og 3
Hesten er et flokdyr, som under naturlige forhold lever i grupper med tæt kontakt til artsfæller. Flere undersøgelser peger på, at hyppigheden af stereotype adfærdsforstyrrelser og aggressiv adfærd mindskes ved social kontakt med artsfæller. Heste har således et adfærdsmæssigt behov for social kontakt med mulighed for berøring med artsfæller, og mangel på social kontakt er formentlig en af de vigtigste stressfaktorer ved hold af heste.
På denne baggrund foreslås det, at ethvert hold af heste skal bestå af mindst to heste. Bestemmelsen indebærer således, at der ved hold af heste, hvori der alene indgår en hest, skal anskaffes yderligere minimum en hest. Ændringen er i overensstemmelse med anbefalingerne i Rapport om hold af heste.
Det foreslås endvidere, at ministeren bemyndiges til at fastsætte regler om, at kravet om, at hestehold skal bestå af mindst to heste, kan fraviges i korte perioder på op til 3 måneder. Det kan eksempelvis være i den situation, hvor den ene af to heste dør.
Der foreslås, jf. ændringsforslag nr. 3, en overgangsregel på 5 år for hestehold, som er etableret før den 1. juli 2007, for kravet om, at hestehold skal bestå af mindst to heste.
Til nr. 2 og 5
Lovforslaget indeholder en bestemmelse om, at loftshøjden i stalden skal være mindst 2,60 m i frihøjde over eventuel strøelse. Ministeren får endvidere bemyndigelse til at fastsætte særregler om loftshøjde for mindre heste.
Ændringsforslag nr. 2 indebærer, at reglerne om loftshøjde ændres, således at der i selve loven tages højde for hestens højde. I praksis vil bestemmelsen indebære, at udgiften vedrørende ændring af loftshøjden i visse stalde vil kunne mindskes betydeligt, uden at det efter en umiddelbar vurdering får konsekvenser for hestesundheden og velfærden. Dette forslag er i overensstemmelse med de gældende EU-transportregler for loftshøjde.
Svar:
1. Det vedlagte udkast til ændringsforslag indebærer, at der indføres et krav om, at et hestehold skal bestå af mindst to heste, men at justitsministeren dog skal kunne fastsættelse regler om fravigelse af dette krav i korte perioder på op til 3 måneder. Det foreslås endvidere, at kravet omfattes af en overgangsordning på fem år for hestehold etableret før den 1. juli 2007.
Udkastet til ændringsforslag indebærer desuden, at lovforslagets § 6 om kravene til lofthøjden i stalde ændres, sÃ¥ledes at loftshøjden i stalden skal være (hestens stangmÃ¥l + 0,75 m), dog minimum 2,20 m i frihøjde over eventuel strøelse. Dette krav skal efter ændringsforslaget være opfyldt for 80 pct. af boksarealet. Â
2. Justitsministeriet kan med hensyn til forslaget om, at et hestehold mindst skal består af to heste, i det hele henvise til Justitsministeriets svar 11. maj 2007 på spørgsmål nr. 7 vedrørende lovforslaget. Som anført i dette svar kan Justitsministeriet ikke støtte et forslag om et lovbestemt krav om, at heste skal have kontakt til artsfæller, idet et sådant krav efter Justitsministeriets opfattelse vil indebære et uforholdsmæssigt indgreb over for de hestehold, der i dag alene består af en hest.
For så vidt angår den del af ændringsforslaget, som vedrører kravet til lofthøjden, henvises til Justitsministeriets svar af henholdsvis 27. april og 11. samt 14. maj 2007 på spørgsmål nr. 3, 8 og 19 vedrørende lovforslaget.
Som anført i disse svar er der efter Justitsministeriets opfattelse ikke grundlag for at fastsætte et lavere krav til loftshøjden end hvad der følger af lovforslagets § 6.
Den af Justitsministeriet foreslåede bestemmelse er enkel at forstå for borgerne og enkel at håndhæve for myndigheder. Den sikrer, at hesten – uanset race – kan rejse sig på bagbenene uden at skade sig selv ved kontakt med loftet, belysningsarmaturer mv. Og den er i overensstemmelse med forslaget fra en enig arbejdsgruppe.
Det tilføjes, at de konsekvenser, som det foreslåede krav til loftshøjden vil kunne have for de eksisterende hestehold, er søgt afbødet ved den foreslåede overgangsordning på 12 år, jf. lovforslagets § 36, stk. 4, ligesom lovforslagets § 6, stk. 2, giver mulighed for at fastsætte regler om en lavere loftshøjde for stalde, som benyttes til opstaldning af bestemte typer heste. Det bemærkes, at udtrykket »bestemte typer af heste« er valgt, for at bestemmelsen også kan anvendes i forhold til blandingsracer, om hvilke man erfaringsmæssigt ved, at de ikke bliver over en vis højde.
Endelig bemærkes, at det følger af lovforslagets § 1, stk. 3, at justitsministeren i særlige tilfælde helt eller delvist kan undtage visse hestehold fra loven. Denne dispensationsadgang vil efter omstændighederne også kunne anvendes til at undtage et bestemt hestehold fra kravet om en lofthøjde på 2,60 m.
Spørgsmål 33:
Ministerens kommentarer udbedes til vedlagte ændringsforslag vedrørende antal heste i fold.
Udkast til ændringsforslag til L 202 (Hold af heste)
Ændringsforslag
Af et mindretal (SF):
Til § 16
1) I stk. 2 indsættes efter 3. pkt. som nyt punktum:
»Justitsministeren kan fastsættes regler om, at visse folde må benyttes af flere end i alt 20 heste.«
(Bemyndigelse til at fravige regel om, at folde ikke må benyttes af mere end i alt 20 heste)
Bemærkninger
Til nr. 1
Ændringsforslaget indfører en bemyndigelse til justitsministeren til at fravige regel i lovforslagets § 16, stk. 2, om, at folde ikke må benyttes af mere end i alt 20 heste.
Ændringsforslaget stilles på baggrund af en henvendelse fra Dansk Islandshesteforening (bilag 4).
Â
Dansk Islandshesteforening peger på, at der findes flere kæmpeflokke, hvor ungheste går på sommergræs, og disse folde er op til 200 ha. På disse folde lukkes om foråret store flokke ud, som går på folden til om efteråret. Foldene findes f.eks. i Mols Bjerge og i Vejlerne ved Hanstholm. Når de mange heste lukkes sammen på kæmpearealer, deler hestene sig op i mindre grupper og går ikke sammen i en stor flok. Hestene laver et hierarki, og der udvikles en social rangordning, der gør, at hestene socialiseres på en god og sund måde. På mange hingstestationer inden for islandshesteverdenen bedækker hingstene naturligt i stod med en stor flok hopper. Det betyder, at hingstene ofte går med flere end 20 hopper og føl på samme tid.
Forslagsstillerne ønsker, at justitsministeren bruger den foreslåede bemyndigelse til at fravige reglen om, at folde ikke må benyttes af mere end i alt 20 heste, i forhold til de anførte situationer. Der kan sikkert også være andre situationer, hvor der kan være grund til at dispensere, uden at det går ud over dyrevelfærden.
Svar:
Ændringsforslaget vil indebære, at der i lovforslagets § 16, stk. 2, indsættes en bemyndigelse for justitsministeren til at fastsætte regler om fravigelse af kravet om, at folde ikke må benyttes af mere end i alt 20 heste.
Som anført i Justitsministeriets svar på spørgsmål nr. 25 vedrørende lovforslaget følger det af lovforslagets § 1, stk. 3, at justitsministeren i særlige tilfælde helt eller delvist kan undtage visse hestehold fra loven. Det vil således i medfør af denne dispensationsadgang efter omstændighederne være muligt at undtage bestemte hestehold fra kravet om, at en fold ikke må benyttes af mere end 20 heste. Som ligeledes anført i svaret vil dette kunne være aktuelt i tilfælde, hvor hestene opholder sig på store naturområder, hvor bl.a. hestes afgræsning indgår som led i naturplejen, herunder f.eks. Mols Bjerge.
Justitsministeriet finder på denne baggrund ikke, at der er behov for at indsætte en særlig bemyndigelse for justitsministeren til at fravige bestemmelsen om, at en fold ikke må benyttes af mere end 20 heste. Justitsministeriet kan derfor ikke støtte ændringsforslaget.