Dato:

3. maj 2007

Kontor:

Udlændingelovs-kontoret

J.nr.:

2007/4011-210

Sagsbeh.:

DLR

Fil-navn:

besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 5 ad L 198 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 23. april 2007.

 

Spørgsmål:

 

” Ministeren bedes oplyse, hvad der skulle være til hinder for, at en familie kan godkendes som au pair-værtsfamilie i tilfælde, hvor forældrene har tidsubegrænset opholdstilladelse og hvor familien er "typisk dansk", når kravene til godkendelse af en au pair værtsfamilie udelukkende er formelle og hensigten er, at værtsfamilien "skal formidle dansk sprog og kultur".”

 

Svar:

 

Generelt kan det oplyses, at en ansøgning om opholdstilladelse som au pair kun kan imødekommes, når au pair-personen ud fra en konkret vurdering må antages at ville få et tilfredsstillende sprogligt, fagligt og kulturelt udbytte af et au pair-ophold i Danmark. Dette gælder uanset hvilken geografisk baggrund au pair-personen måtte have.

 

Der gives som hovedregel kun opholdstilladelse som au pair med henblik på ophold hos familier, hvor mindst en af forældrene er dansk statsborger, da det antages, at sådanne familier har bedst mulighed for at formidle dansk sprog og kultur.

 

Såfremt ingen af forældrene i værtsfamilien er danske statsborgere, kan der gives opholdstilladelse som au pair, hvis værtsfamilien som følge af langvarigt ophold i Danmark samt væsentlig tilknytning til det danske samfund efter en konkret vurdering findes at kunne formidle dansk sprog og kultur.  

 

Er værtsfamilien EU-borgere bosiddende i Danmark i medfør af reglerne om fri bevægelighed stilles nationalitetskravet ikke overfor værtsfamilien af hensyn til overholdelsen af EU-retten.

 

Der er således efter reglerne og praksis ikke noget til hinder for, at der kan gives opholdstilladelse som au pair med henblik på ophold hos en værtsfamilie, hvor forældrene har tidsubegrænset opholdstilladelse, og hvor familien er ”typisk dansk”.