Dato:

3. maj 2007

Kontor:

Lovkontoret

J.nr.:

2007/4000-83

Sagsbeh.:

MMI

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 4 ad L 197 stillet af Folketingets udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 26. april 2007.

 

Spørgsmål:

”Hvilke hensyn taler efter ministerens opfattelse imod, at en uledsaget mindreåriges repræsentant skal samtykke, for at en eftersøgning efter forældrene iværksættes.”

Svar:

Det er regeringens standpunkt, at det som udgangspunkt er i barnets interesse, at forældrenes identitet er kendt, og at forældrene findes med henblik på at genforene barn og forældre i hjemlandet.

 

Barnets samtykke skal altid søges indhentet. Opnås samtykke ikke, vil repræsentantens samtykke søges indhentet. Repræsentanten, der skal støtte og vejlede barnet, kan i den forbindelse naturligvis også tale med barnet om spørgsmålet om eftersøgning af forældrene.

 

Det afgørende skal dog ikke være, om der foreligger samtykke, men om eftersøgning af forældrene er i barnets interesse, og barnets og repræsentantens oplysninger om baggrunden for, at barnet ikke vil give samtykke, vil indgå ved vurderingen af, om eftersøgning af forældrene vil være i barnets interesse.

 

Det bemærkes, at denne ordning er i overensstemmelse artikel 10, stk. 4, litra c, i EuroparÃ¥dets konvention om indsatsen mod menneskehandel, hvorefter staterne skal forsøge alt for at lokalisere et handlet barns familie, nÃ¥r dette er i barnets interesse. Efter konventionen er det sÃ¥ledes ogsÃ¥ afgørende, om eftersøgning er i barnets interesse, ikke om der foreligger samtykke.Â