Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 196) Forslag til Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 2. maj 2007 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 9:

”Hvordan vil ministeren sikre, at kommunerne lever op til deres forpligtelse i henhold til L 196 om, at de unge omfattet af lovforslaget skal have en treårig ungdomsuddannelse?”

 

Svar:

 Det fremgår af de almindelige bemærkninger til lovforslaget (punkt 3.1, sidste afsnit), at ”Kommunernes virksomhed i henhold til lovforslaget er også omfattet af det almindelige tilsyn med kommunalforvaltningen. Efter kommunalreformen varetages tilsynet af den regionale statsforvaltning. Statsforvaltningernes tilsyn vedrører alene lovligheden af kommunale beslutninger og altså ikke spørgsmål om beslutningernes rimelighed eller hensigtsmæssighed.”

 

Ungdomsuddannelsen vil derfor blive omfattet af det almindelige tilsyn med kommunerne. Det er således statsforvaltningerne i hver region, der skal føre tilsyn med kommunernes overholdelse af loven. Tilsynet i anden instans udøves af indenrigs- og sundhedsministeren.

 

De unges sikkerhed for en kvalitetsmæssig forsvarlig ungdomsuddannelse er sikret ved klageadgangen til Klagenævnet for vidtgående specialundervisning.

 

Der skal herved henvises til lovudkastets § 11, stk. 2, hvorefter kommunalbestyrelsens afgørelser om tilbud eller afslag på tilbud om en ungdomsuddannelse af den unge kan indbringes for Klagenævnet for vidtgående specialundervisning, jf. § 51 a i lov om folkeskolen. Det samme gælder kommunalbestyrelsens afgørelser om indholdet af ungdomsuddannelsen.

 

 

Klagenævnet kan ud over at tage stilling til lovligheden af kommunale beslutninger også tage stilling til spørgsmål om beslutningernes rimelighed og/eller hensigtsmæssighed.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Bertel Haarder