Tillægsbetænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 29. maj 2007

Tillægsbetænkning

over

 Forslag til lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

[af undervisningsministeren (Bertel Haarder)]

 

1. Ændringsforslag

Enhedslistens medlem af udvalget har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 28. marts 2007 og var til 1. behandling den 20. april 2007. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Uddannelsesudvalget. Udvalget afgav betænkning den 10. maj 2007. Lovforslaget var til 2. behandling den 15. maj 2007, hvorefter det blev henvist til fornyet behandling i Uddannelsesudvalget.

Møder

Udvalget har, efter lovforslaget blev henvist til fornyet udvalgsbehandling, behandlet dette i 2 møder.

Høring

Undervisningsministeren har efter anmodning fra udvalget sendt de af ministeren til 2. behandling stillede ændringsforslag i skriftlig høring. Ministeren sendte den 21. maj 2007 de indkomne høringssvar til udvalget. Ministeren fremsendte den 22. maj 2007 supplerende høringssvar og et høringsnotat til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har under den fornyede behandling af lovforslaget modtaget skriftlige henvendelser fra Karise Efterskole og Landsforeningen Ligeværd.

Undervisningsministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.

Deputationer

Endvidere har Landsforeningen Ligeværd mundtligt over for udvalget redegjort for sin holdning til lovforslaget.

Samråd

Udvalget har under den fornyede behandling af lovforslaget stillet 1 spørgsmål til undervisningsministeren til mundtlig besvarelse. Ministeren har besvaret spørgsmålet i et samråd med udvalget den 22. maj 2007. Ministeren har efterfølgende sendt udvalget det talepapir, der lå til grund for ministerens besvarelse af spørgsmålet. Ministeren har i forlængelse af samrådet oversendt et skema over forsørgelsesgrundlaget og dets betydning for finansiering af ungdomsuddannelse til unge med særlige behov. Dette skema er optrykt som bilag 2 til tillægsbetænkningen.

Spørgsmål

Udvalget har under den fornyede behandling af lovforslaget stillet 3 spørgsmål til undervisningsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Tilkendegivelse fra undervisningsministeren

Undervisningsministeren har over for udvalget tilkendegivet følgende:

Evaluering

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets § 16, at loven foreslås løbende evalueret. Evalueringen vil blive afsluttet endeligt efter 4 års forløb, således at der foreligger et resultat af evalueringen til brug for udarbejdelsen af et lovforslag i folketingsåret 2011-2012.

Jeg vil skriftligt redegøre for den løbende evaluering i august måned 2008, herunder om eventuelle utilsigtede virkninger af ændringsforslaget vedrørende præcisering af reglerne om finansiering m.v. af uddannelseselementer, der leveres af frie kostskoler, produktionsskoler, institutioner for erhvervsrettet uddannelse, daghøjskoler, værksteder og andre institutioner. Redegørelsen vil også indeholde en opgørelse over, i hvilket omfang de unge uddannes på de forannævnte institutioner. Redegørelsen vil tillige omfatte en opgørelse over antallet af sager, der er blevet indbragt for Klagenævnet for vidtgående specialundervisning.  Endvidere vil der blive redegjort for de unges forsørgelsesgrundlag samt økonomien i uddannelsen.   

Efterskolerne

Ved en fejl er der i bemærkningerne til ny § 5, stk. 5, (ændringsforslag nr. 4) medtaget efterskolerne vedrørende deltagelse i ordinære forløb. Efterskolerne kan ifølge forslaget til ny § 5, stk. 1, nr. 1, ikke udbyde ordinære forløb, da efterskolerne ikke har til opgave at udbyde ungdomsuddannelse.

Det præciseres, at efterskolerne, der udbyder undervisning på 8., 9. og 10. klassetrin som ordinære forløb, ikke kan udbyde disse forløb på ungdomsuddannelsen.

Dette fremgår i øvrigt af forslaget til ny § 5, stk. 1, nr. 1, sammenholdt med forslaget til ny § 5, stk. 5, jf. ordene i ny § 5, stk. 5, 1. pkt., »Udgifter til elementer af ordinær undervisning, der leveres af de i stk. 1, nr. 2-4, nævnte institutioner, …«.

4. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse i den affattelse, hvori det foreligger efter 2. behandling.

Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget udtrykker stor glæde over dette lovforslag, som er en opfølgning på B 51 om tilbud om ungdomsuddannelse til udviklingshæmmede unge og andre unge med særlige behov, som Dansk Folkeparti fremsatte i Folketingsåret 2005-06, og som blev enstemmigt vedtaget ved 2. behandling den 4. maj 2006.

Socialistisk Folkepartis medlem af udvalget ønsker – for at sikre, at kommunerne lever op til ansvaret for og forpligtelsen til at tilbyde unge med særlige behov en 3-årig ungdomsuddannelse – at undervisningsministeren i januar 2008 fremlægger en redegørelse, hvoraf det fremgår, hvordan kommunerne har varetaget opgaven siden lovens ikrafttræden den 1. august 2007.

Det bør fremgå af redegørelsen, hvor mange unge inden for målgruppen der er påbegyndt en ungdomsuddannelse, samt i hvilket omfang kommunerne lever op til ansvaret med at vejlede de unge om tilbuddet. SF finder det særdeles vigtigt, at kommunerne får de ressourcer og den vejledning, der skal til, for at flest mulige kan få udbytte af retten til den 3-årige ungdomsuddannelse, der følger af lovforslaget.

Et mindretal i udvalget (EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag. Selv om ændringsforslagene ikke vedtages, vil Enhedslisten stemme for lovforslaget.

Enhedslistens medlem af udvalget har stillet ændringsforslagene for at undgå, at kommunerne skal finansiere de uddannelsesforløb, som der normalt ville være statslige tilskud til. Det bør ikke være et spørgsmål om kommunal økonomi, hvorvidt en ung med særlige behov kan få adgang til et uddannelsesforløb.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for tillægsbetænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i tillægsbetænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i tillægsbetænkningen.

5. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   et mindretal (EL):

Til § 4

   1) I stk. 2 indsættes efter 2. pkt. som 3. pkt.:

»I uddannelsesplanen kan også indgå elementer, der leveres af daghøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler, håndarbejdsskoler, produktionsskoler, erhvervsskoler, værksteder og andre institutioner.«

[Konsekvens af ændringsforslag nr. 2]

Til § 5

   2) Paragraffen udgår.

[Fjernelse af præcisering af reglerne om finansiering m.v.]

Bemærkninger

Til nr. 1

Den foreslåede ændring er en konsekvens af ændringsforslag nr. 2.

Til nr. 2

Den foreslåede ændring fjerner den præcisering, som blev indsat i lovforslaget ved et af undervisningsministeren stillet ændringsforslag, idet ændringen efter en skriftlig høring har vist sig at have utilsigtede konsekvenser.

 

  Troels Christensen (V) Â  Anne‑Mette Winther Christiansen (V) Â  Britta Schall Holberg (V) Â  Tina Nedergaard (V) fmd.  Ellen Trane Nørby (V) Â  Martin Henriksen (DF) Â  Søren Krarup (DF) Â  Lars Barfoed (KF) Â  Jens Jørgen Nygaard (KF) Â  Christine Antorini (S) Â  Kirsten Brosbøl (S) Â  Carsten Hansen (S) Â  Bjarne Laustsen (S) Â  Margrethe Vestager (RV) nfmd.  Bente Dahl (RV) Â  Pernille Vigsø Bagge (SF) Â  Jørgen Arbo‑Bæhr (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

51

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

22

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

16

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

4

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 196 omdelt efter afgivelse af betænkning

Bilagsnr.

Titel

15

Betænkning afgivet 10/5-07

16

1. udkast til tillægsbetænkning

17

Henvendelse af 16/5-07 fra Landsforeningen Ligeværd

18

Pressemeddelelse af 16/5-07 − »Åbent samråd om L 196 (ungdomsuddannelse til unge med særlige behov)«

19

Henvendelse af 11/5-07 fra Karise Efterskole

20

Høringssvar til ændringsforslag, fra undervisningsministeren

21

Supplerende høringssvar, fra undervisningsministeren

22

Supplerende høringsnotat, fra undervisningsministeren

23

Materiale udleveret af Landsforeningen Ligeværd i forbindelse med foretræde for udvalget 22/5-07

24

Talepapir i forbindelse med åbent samråd, fra undervisningsministeren

25

Betænkningsbidrag, fra undervisningsministeren

26

2. udkast til tillægsbetænkning

27

Skema over forsørgelsesgrundlag, fra undervisningsministeren

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 196 omdelt efter afgivelse af betænkning

Spm.nr.

Titel

11

Spm. om kommentar til henvendelse af 16/5-07 fra Landsforeningen Ligeværd, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpå

12

Spm. om fortolkning af sætning, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpå

13

Spm. om oversendelse af undervisningsministerens svar til Karise Efterskole, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpå

 

 

Oversigt over samrådsspørgsmål vedrørende L 196 omdelt efter afgivelse af betænkning

Samråds-spm.nr.

Titel

A

Samrådsspm. om konsekvenserne af de stillede ændringsforslag, til undervisningsministeren

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 2

Et skema fra undervisningsministeren over forsørgelsesgrundlaget og dets betydning m.v.

Bilaget er optrykt efter ønske fra RV.

 

Skema over forsørgelsesgrundlaget og dets betydning for finansiering af ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, der gennemføres på i øvrigt statsligt finansierede uddannelsesinstitutioner: efterskoler, husholdningsskoler, håndarbejdsskoler, folkehøjskoler, produktionsskoler og institutioner for erhvervsrettet uddannelse

 

 

Finansiering af de forskellige elementer i ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Forsørgelses-
grundlag

Uddannelses-
planens elementer af særligt tilrettelagte forløb, herunder afklaringsforløb, og supplerende undervisningstilbud samt tilrettelæggelsen af ungdomsuddannelsen

Uddannelsesplanens elementer af ordinær undervisning på frie kostskoler (dog ikke efterskoler), produktionsskoler og institutioner for erhvervsrettet uddannelse

De normale tilskud som fastsat på finansloven for den pågældende aktivitet

Eventuel elevbetaling og lign.

Udgiften til specialundervisning og anden specialpædagogisk støtte m.v.

Førtidspen-
sionister m.v. (personer, der ikke er omfattet af betalingsloven)

Kommunen

Staten: Som ordinære elever

For produktions-
skoledeltagere betales kommunalt bidrag fastsat på finansloven til staten

Kommunen

Staten: Der vil efter de almindelige regler kunne ydes statstilskud hertil som for ordinære elever, dog om produktionsskole-
området nedenfor

Kommunen: PÃ¥ produktionsskole-
området vil kommunerne kunne afholde udgiften hertil, jf. bemærkningerne til ændringsforslagets nr. 4 ad § 01, stk. 3-4

Revalidender, forrevalidender og ikkeforsikrede ledige (personer, der er omfattet af betalingsloven)

Personerne omfattes også af bestemmelserne om statslige refusioner i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

Kommunen

Kommunen, jf. betalingsloven

Kommunen

Kommunen,
jf. betalingsloven

 

Betalingsloven = Lov om betaling for visse uddannelsesaktiviteter i forbindelse med lov om en aktiv beskæftigelsesindsats m.m.