Da vores ordfører, fru Lissa Mathiasen, ikke kan være til stede i dag, skal jeg på hendes vegne fremføre Socialdemokratiets synspunkter.
Jeg vil godt starte med klart at tilkendegive, at det naturligvis er meget positivt, at regeringen med dette lovforslag har erkendt urimeligheden i, at lejerne i den almene sektor skal betale statskassen penge for byggeri, der aldrig bliver opført. Det må siges at være meget fair, og denne erkendelse, som må siges at være ganske fornuftig, kan vi naturligvis støtte.
Det er sådan set også galt nok i forvejen, for ingen skal være i tvivl om, at Socialdemokraterne finder det ganske urimeligt, at det er lejerne, der via deres huslejebetaling skal betale en væsentlig andel til nybyggeri af almene boliger, plejehjemsboliger og de nye friplejeboliger. Jeg har fået at vide, at det drejer sig om 79 pct. af de aktiviteter, så det er en væsentlig del. Det øger bevidst uligheden i samfundet, en ulighed, som står i skærende modsætning til vores ønske om et samfund med sammenhængskraft, ønsket om en velfungerende almen sektor til gavn for de mange lejere og et velfærdssamfund, vi kan være bekendt. Det er liberalismens sande ansigt, som vi må tage kraftig afstand fra.
Hver gang der tvangsudskrives penge fra lejerne i en almen bolig, er det en omfordeling, hvor pengene aflaster statskassen. Rent faktisk taler vi om en omfordeling, som lejerne alene må betale, på omkring 10 mia. kr., hvilket svarer til 19.000 kr. pr. lejer. Denne særskat pålægger regeringen de mennesker, som har de dårligste økonomiske muligheder i vores samfund, de mennesker, som ikke har muligheden for at købe deres egne boliger, og de mennesker, som må leve på kontanthjælp, førtidspension eller folkepension. Det er de mennesker, der skal aflaste statskassen, samtidig med at vi hører finansministeren sige, at vi snart er så rige, at vi kan købe hele verden.
Vi ved fra regeringens egne rapporter, at der samtidig er et renoveringsbehov i de almene boliger på omkring 160 mia. kr., svarende til omkring 17.000 kr. pr. lejer over de næste 20 år. Det vil sige, at havde regeringen valgt ikke at tage lejernes penge i Landsbyggefonden, var der rigeligt med penge til de nødvendige renoveringer af boligerne i den almene sektor. Men nej, siger regeringen, det er rimeligt, at lejerne betaler for nybyggeri af almene boliger og for nybyggeri af plejehjemsboliger, som alle vi andre, inklusive direktørfruen, der kommer fra sit store parcelhus med masser af friværdi, kan få glæde af.
Set i det perspektiv er det selvfølgelig glædeligt, at regeringen med dette lovforslag fremover kun vil opkræve lejerne betaling for det byggeri, der rent faktisk bliver opført. Jeg vil dog godt allerede her stille ministeren et spørgsmål, for jeg er lidt i tvivl om, om vi har forstået lovforslaget rigtigt: Giver lovforslaget her en garanti for, at der ikke bliver udbetalt penge fra Landsbyggefonden til byggeri, der ikke bliver opført?
Jeg vil da også gerne sige her, at vi i forbindelse med udvalgsarbejdet vil have en liste med en opgørelse over, hvilke boliger der igennem tiden er blevet betalt til fra Landsbyggefonden, og som ikke er blevet opført.
Og jeg skal sige, at de her synspunkter også deles af SF's ordfører.