Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 3. maj 2007

(Alm.del.)

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 6:

Ministeren bedes udarbejde en redegørelse for det samlede sagsforløb siden teleforliget i 1999, herunder en redegørelse for vicerigspolitichef Justesens rolle i forløbet.

Svar:

Med besvarelserne af spørgsmål 1-4 er givet en beskrivelse af det samlede sagsforløb siden 1999 og frem til fremsættelsen af lovforslag nr. L 167 af 28. februar 2007, hvor både omstændighederne omkring udstedelsen af frekvenstilladelser i 2001, Radioudvalget samt den igangværende udbudsforretning er beskrevet.

 

For supplerende oplysninger om sagsforløbet kan jeg bl.a. henvise til Radioudvalgets rapport fra marts 2006 samt de generelle bemærkninger til lovforslaget.

 

For så vidt angår vicerigspolitichef Justesens rolle i forløbet har jeg anmodet Justitsministeriet om et bidrag til besvarelse. Justitsministeriet har i den forbindelse oplyst følgende:

 

”Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af Forsvarsministeriets anmodning modtaget en udtalelse fra Rigspolitiet vedrørende spørgsmålets sidste del.

 

Rigspolitiet har i den anledning oplyst følgende:

 

”Vicerigspolitichef Erik Justesen har siden 1981 været leder af Rigspolitiets Administrationsafdeling, hvorunder Rigspolitiets radiosektion er organiseret.

 

Vicerigspolitichefen har i årenes løb repræsenteret politiet i en række såvel interne som eksterne udvalg/arbejdsgrupper vedrørende radioteknologi.

 

Vicerigspolitichefen var formand for det udvalg (Radioudvalget), som i marts 2006 afgav en rapport vedrørende et nyt landsdækkende radiokommunikationssystem for det samlede beredskab.””

 

Jeg har endvidere til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Økonomistyrelsen under Finansministeriet om bidrag til besvarelse af spørgsmålet.

 

Økonomistyrelsen har i den forbindelse oplyst følgende:

 

”Det kan oplyses, at Økonomistyrelsen, efter Finansudvalgets tiltrædelse af Akt 168 1/6 2006, den 8. juni 2006 offentliggjorde udbudet vedr. etablering af adgang til og drift af et nyt radiokommunikationssystem, jf. udbudsbekendtgørelse nr. 2006/S 109-116975, og at Økonomistyrelsen den 24. april 2007 offentliggjorde udbudet vedr. kontrolrumssoftware, jf. udbudsbekendtgørelse nr. 2007/S 81-099317. Udbudet af kontrolrumssoftware indgår som en del af den samlede beslutning om etableringen af et nyt radiokommunikationsnet, jf. Akt 168 1/6 2006.

 

Endvidere kan det tilføjes, at etableringen af et nyt radiokommunikationsnet til beredskabet indgår dels som en del af Aftale om Finansloven for 2007, dels som en del af flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden for 2007-2010.

 

Endelig kan det tilføjes, at Finansudvalget ved Akt 103 12/4 2007 tiltrådte, at der i regi af Økonomistyrelsen kan påbegyndes opbygningen af den organisation, som skal starte implementeringen af et nyt landsdækkende radiokommunikationsnet.”

 

Det kan i forlængelse heraf bemærkes, at det statslige redningsberedskabs drifts- og brugeromkostninger til deltagelse i det nye radiokommunikationsnet på baggrund af foreløbige skøn allerede er indarbejdet i den politiske aftale om redningsberedskabet for perioden 2007-2010.

 

I det omfang Forsvarsudvalget ønsker supplerende oplysninger vedrørende sagsforløbet, står jeg naturligvis til rådighed.