Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 31. maj 2007

(Alm.del.)

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 34:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 29. maj 2007 fra Niels Johan Juhl-Nielsen, jf. L 167 – bilag 17?”

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Finansministeriet om bidrag til besvarelsen.

 

Finansministeriet har oplyst følgende:

 

”Finansministeriet har af Økonomistyrelsen fået oplyst følgende:

 

Brevet af 29. maj 2007 fra Niels Johan Juhl-Nielsen refererer antageligt til en afprøvning af den såkaldte DMO funktionalitet, som Københavns Brandvæsen har gennemført.

 

DMO er en funktionalitet, der tillader radioterminaler at kommunikere direkte med hinanden uden at benytte selve nettet. Funktionen anvendes derfor, når terminalerne er uden for dækning, fx ved indsatser i kældre og andre dæmpende konstruktioner i større bygninger.

 

Københavns Brandvæsen har orienteret Økonomistyrelsen om afprøvningens resultater på møde d. 22. maj 2007 og på opfølgningsmøde d. 29. maj 2007. Beslutningerne i forhold til at starte og afslutte afprøvningen af DMO er taget af Københavns Brandvæsen, ligesom det er Københavns Brandvæsen, der har besluttet, hvordan resultaterne skulle kommunikeres.

 

Københavns Brandvæsen har overfor Økonomistyrelsen oplyst, at der ved afprøvningen af terminalerne er konstateret en række væsentlige fejl i det afprøvede radioudstyr. Blandt disse var efter det oplyste blokering af opkald, stærkt forringet lydkvalitet som følge af rundhyl, lange opkaldstider og opkald, der ikke nåede alle modtagere. Årsagerne til disse fejl skal efter det oplyste primært søges i de afprøvede radioterminaler og ikke i nettet, da DMO som nævnt foregår helt uden at benytte selve nettet.

 

I brevet anføres, at Københavns Brandvæsen har afvist at benytte DMO, hvilket Københavns Brandvæsen overfor Økonomistyrelsen har oplyst ikke er korrekt. Der er efter det oplyste tale om, at overgangen til anvendelse af DMO er udskudt til ovenstående er afklaret. Dette sker efter det oplyste ved, at fejlene forsøges udbedret, så Københavns Brandvæsens allerede indkøbte udstyr kan anvendes, eller ved alternativt at finde andet udstyr, der kan operere hensigtsmæssigt i DMO. Københavns Brandvæsen planlægger efter det oplyste på den baggrund blandt andet fornyet test af alternativt radioudstyr.

 

Da anvendelsen af Tetra radioterminaler til beredskabskommunikation er udbredt i Europa, er det desuden forventeligt, at der internationalt foreligger erfaringer med, hvilket udstyr der fungerer bedst i DMO. Økonomistyrelsen har således fået oplyst, at i Holland, der har haft et Tetra system i drift i nogle år, benyttes Tetra terminaler og DMO i størstedelen af regionerne.

 

Endelig skal det bemærkes, at når valget af terminaler til brandvæsenet skal foretages, så bør Københavns Brandvæsens erfaringer naturligvis indgå i overvejelserne.”