Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 31. maj 2007

(Alm.del.)

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 33:

”Ministeren bedes kommentere artiklerne fra Ingeniøren nr. 19, jf. L 167 – bilag 16?”

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Finansministeriet i koordination med Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling om bidrag til besvarelsen.

 

Finansministeriet og Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har oplyst følgende:

 

”Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål 19, kan det oplyses, at staten ved indgåelse af kontrakt i forlængelse af ovennævnte udbud køber en tjenesteydelse, der omfatter adgang til og drift af et radiokommunikationsnet.

 

Det er tjenesteyderen, som skal eje og drive netværket, jf. Akt 168 1/6 2006. Staten vil således have udgifter til køb af denne tjenesteydelse. Ved at købe en tjenesteydelse sikres det blandt andet, at tjenesteyderen har ansvaret for, at nettet opfylder beredskabernes behov som specificeret.

 

For så vidt angår den interne fordeling af udgifterne for tjenesteydelsen mellem beredskaberne er det med Aftaler om Finansloven for 2007 aftalt, at finansieringen af anlægsudgifterne forbundet med etableringen af selve netværket (master mv.) primært finansieres ved salg af statslige aktiver.     

 

Endvidere har Finansministeriet fået følgende oplyst af Økonomistyrelsen:

 

”Med hensyn til spørgsmål om åbenhed i processen, herunder inddragelse af ekspertise kan det oplyses, at Økonomistyrelsen gennem både forberedelsen og gennemførelsen af udbudsprocessen har haft et tæt samarbejde med repræsentanter fra beredskaberne.

 

Udarbejdelse af kravene til, hvad radionettet skal kunne, er fra begyndelsen sket i en tæt dialog med beredskaberne, hovedsageligt gennem drøftelser i forskellige arbejdsgrupper. I forlængelse heraf kan oplyses, at repræsentanter fra beredskaberne løbende igennem hele udbudsprocessen har været inddraget, jf. hertil besvarelsen af spørgsmål 27, samt det til spørgsmålets vedlagte brev af 26. februar 2007.

 

Derudover kan Økonomistyrelsen oplyse, at der gennem hele udbudsprocessen har været gjort brug af eksterne konsulenter med ekspertise på det tekniske, juridiske, økonomiske og kommercielle område, jf. hertil Akt168 1/6 2006.

 

Med hensyn til spørgsmål om monopol, udskydelse af implementeringstakten mht. tilladelserne udstedt i regi af IT – og Telestyrelsen, udbudet af og brug af frekvenser udstedt i regi af IT- og Telestyrelsen, samt forhold vedrørende statens telepolitik, henvises til besvarelsen af spørgsmål 1, 3, og 19.

 

Med hensyn til spørgsmålet om, hvem der skal indgå i beredskabsnettet henvises til besvarelserne af spørgsmål 5, 9 og 14. For så vidt angår den fremtidige kommunikationsarkitektur, kan det oplyses, at der er et arbejde i gang i regi af Rigspolitiet.””