Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 31. maj 2007

(Alm.del.)

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 29:

Hvordan vil ministeren sikre, at der ikke reelt bliver ét firma, Motorola, der får monopol på driften, udstyret og programmerne til det landsdækkende radiokommunikationsnet, således som de allerede har fået monopol på de frekvenser, der skal anvendes, med deraf følgende risiko for langt dyrere løsninger og for, at der ikke kan kommunikeres hverken med nabolandes beredskab eller med de mange aktører i Danmark, både offentlige og private, som ikke straks omfattes af lovforslaget?

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Finansministeriet om bidrag til besvarelsen.

 

Finansministeriet har af Økonomistyrelsen fået følgende oplyst:

 

”For så vidt angår spørgsmålet om monopol henvises til besvarelse af spørgsmål 1 og 3. Det fremgår bl.a. heraf, at udbudet vedrørende etablering af adgang til og drift et nyt radiokommunikationsnet gennemføres som en konkurrencepræget dialog, hvor de udvalgte tilbudsgivere løbende i udbudsprocessen afgiver tilbud på opgaven. Den konkurrenceprægede dialog sikrer således muligheden for at bringe tilbudsgiverne i en konkurrencesituation og opnåelse af en konkurrencedygtig pris.

 

For så vidt angår monopol på programmer og udstyr kan der henvises til, at der i udbudet er stillet krav om, at det skal være muligt at benytte applikationer, terminaler og kontrolrumssoftware fra forskellige leverandører på nettet. Tilbudsgiverne skal således oplyse, hvilke terminalleverandører der kan levere terminaler til nettet, herunder angivelse af forskellige terminaltyper.

 

Der er i udbudet endvidere krav om, at grænsefladebeskrivelser til nettet skal være fuldstændige og korrekte samt tilgængelige for 3. parts leverandører, der ønsker at udvikle applikationer mv., som kan integreres med nettet. 

 

For så vidt angår kommunikation med nabolandes beredskab, kan der henvises til, at det er krav i udbudet, at det landsdækkende radiokommunikationsnet kan integreres med Danmarks nabolandes nød – og beredskabsnet. Dette med henblik på at muliggøre kommunikation mellem beredskabsmyndigheder på tværs af grænser.”