Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 3 af 26. marts 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om forældelse af fordringer (forældelsesloven) (L 165).

 

Spørgsmål:

 

”Hvorfor finder ministeren for så vidt angår den foreslåede forældelsesfrist vedrørende personskader det tilfredsstillende, at reglen ”i langt de fleste tilfælde vil tilgodese hensynet til skadelidte på tilstrækkelig måde”?”

 

Svar:

 

Ved lovforslagets § 3, stk. 3, nr. 1, foreslås en absolut forældelsesfrist på 30 år efter den skadevoldende handlings ophør for fordringer på erstatning eller godtgørelse i anledning af personskade. Forslaget er udformet i overensstemmelse med anbefalingen fra et flertal i Forældelsesudvalget, der om den foreslåede 30-årige frist bl.a. anfører, at ”en frist af denne længde vil i langt de fleste tilfælde tilgodese hensynet til skadelidte på tilstrækkelig måde”, jf. betænkning nr. 1460/2005 om revision af forældelseslovgivningen, side 124.

 

Ved forældelse mister en fordringshaver sin ret til at kræve opfyldelse af en i øvrigt berettiget fordring. Forældelsesregler indebærer således i almindelighed, at fordringshaveres krav, herunder skadelidtes erstatningskrav mod en skadevolder, kan fortabes.

 

For så vidt angår skadelidtes krav på erstatning eller godtgørelse i anledning af personskade er det Justitsministeriets opfattelse, at hensynet til skadelidte bør veje særligt tungt. Af hensyn til skyldneren og mhp. at undgå procesførelse om meget gamle mellemværender, der ofte vil give anledning til betydelig bevistvivl, bør der dog efter Justitsministeriets opfattelse være et tidspunkt, hvor krav som følge af den skadevoldende handling anses for endeligt forældet. I overensstemmelse med anbefalingen fra Forældelsesudvalgets flertal har Justits­ministeriet derfor for sådanne krav foreslået en særlig lang, men samtidig absolut, forældelsesfrist på 30 år efter den skadevoldende handlings ophør.

 

Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 1 af 26. marts 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget.