J.nr. SNS-701-00015

 

 

  

Den 11. september 2007

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 48 ad L 161 – forslag til lov om ændring af lov om råstoffer (Ophævelse af fartøjsgodkendelse og modernisering af efterforsknings- og indvindingstilladelser på havet m.v.) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 48

Er der fortsat tale om konkurrenceforvridende virksomhed, efter at Skov- og Naturstyrelsen har ændret praksis vedrørende lastekapaciteten?

 

 

Svar

Som det fremgår af mit brev til udvalget af 3. juli 2007 vil der ikke blive ændret på den praksis, hvorefter der kun må anvendes indvindingsfartøjer, der er mindre end 2.000 m3 i de såkaldte konverteringsområder. Konverteringsområderne udgør store dele af de områder, som indtil 1. januar 2007 kunne anvendes til indvinding i den 10-årige overgangsperiode fra 1996. I disse områder har flere virksomheder indvindingstilladelser til samme råstofforekomst. Her kan anvendelsen af større indvindingsfartøjer medføre at en råstofforekomst tømmes hurtigere end forudsat af hensyn til forsyningssikkerheden, det vil sige i forhold til at sikre den daglige forsyning med råstoffer, herunder også til dækning af lokale behov.

 

Denne praksis vil som udgangspunkt kunne være konkurrencebegrænsende, idet indvindingsfartøjer større end 2.000 m3 ikke kan tilbyde sin tjenesteydelse til en indehaver af en indvindingstilladelse i de pågældende områder.

 

Denne praksis vurderes imidlertid at ligge indenfor rammerne af EU-retten, hvorefter en fravigelse af EF-traktatens bestemmelser skal være begrundet i tvingende samfundshensyn, som f.eks. miljø og forsyningssikkerhed, den må ikke være diskriminerende, den må ikke gå ud over det formål, der forfølges, og endelig må den ikke kunne opnås på mindre indgribende måder.