J.nr. SNS-701-00015

 

 

  

Den

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 23 ad L 161 - forslag til lov om ændring af lov om råstoffer (Ophævelse af fartøjsgodkendelse og modernisering af efterforsknings- og indvindingstilladelser på havet m.v.) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 23

Vil ministeren oplyse, om det af retssikkerhedsmæssige grunde er hensigtsmæssigt, at den administrative rekurs indskrænkes som anført i lovforslagets forslag til ny § 26, stk. 1, og ministeren bedes herunder oplyse, om der i de tilfælde, hvor Skov- og Naturstyrelsen fremover måtte træffe afgørelser, om udbud vil være klageadgang til Klagenævnet for Udbud?

 

 

Svar

Vilkår til beskyttelse af natur og miljø vil fortsat kunne påklages til Naturklagenævnet, svarende til den klageadgang, der i dag gælder efter undergrundsloven.

 

Afgørelser vedrørende forsyningssikkerhed samt kommercielle aftalevilkår i tilladelsen drejer sig om udøvelsen af statens ejendomsret til råstofressourcen og om de kontraktsvilkår, på hvilke staten efter forhandling indgår aftale med virksomheder om indvinding.

 

Afskæring af administrative rekurs er ikke ualmindelig i lovgivningen, og på det kommercielle områder er det ikke muligt administrativt at klage over de vilkår, som der efter forhandling opnås enighed om. Hvis der opstår tvist om forståelsen af aftalevilkår, består retsbeskyttelsen i, at en part kan indbringe spørgsmålet for domstolene.

 

Jeg finder derfor ikke, at der principielt er retssikkerhedmæssige betænkeligheder ved den foreslåede udformning af klagebestemmelserne.

 

Jeg kan endvidere oplyse, at Klagenævnet for Udbud er en uafhængig administrativ klageinstans, hvis hovedopgave det er at behandle klager over offentlige udbyderes overtrædelser af EU-fælleskabsretten i sager om udbud af bygge- og anlægsarbejder, indkøb og tjenesteydelser. De foreslåede bestemmelser i råstofloven om salg af indvindingsretten (via udbud) ligger udenfor klagenævnets opgaver.

 

De afgørelser, som Skov- og Naturstyrelsen fremover måtte træffe om udbud, kan således ikke påklages til Klagenævnet for Udbud, men der kan anlægges sag ved domstolene.