Som man kan forstå, stiller vi et ændringsforslag, nr. 3, som kræver en forklaring. Og vores første ord skal være, som vi har hørt, en beklagelse af, at vi sov i timen under førstebehandlingen og ikke var opmærksomme på, hvad der lå i lovforslagets § 37. Den ændring, der foreslås i dette lovforslag, forekommer os fatal, fordi den er en trussel imod folkekirkens fred og fremtid, og vi vil forklare hvorfor.
Forholdet er jo, at præst og menighedsråd i et sogn har hver sin opgave. Præstens opgave er at forkynde evangeliet, at være forkynder, sjælesørger og for så vidt hyrde for sin menighed. Menighedsrådets opgave er at tage vare på sognets ydre anliggender, at sørge for kirkebygning, kirkegård, præstegård, ansættelse af præst, organist, kordegn og kirketjener, alt sammen under den forudsætning, der i § 1 formuleres således: »Det påhviler menighedsrådet at virke for gode vilkår for evangeliets forkyndelse«. Idet dette jo netop er at sørge for, at rammerne er i orden.
Der er tale om to embeder, præstens og menighedsrådets; to forskellige embeder, som det for fredens og frihedens skyld er meget afgørende at adskille, så man undgår ballade og elendighed i sognet. Men den nye formulering af § 37 lægger op til ballade, for den adskiller ikke embederne, den blander dem sammen. Det hedder her:
»Præsten er i udøvelsen af sin pastorale forpligtelse, herunder sin forkyndelse, sin sjælesorg og sin undervisning, uafhængig af menighedsrådet.«
Men i øvrigt er præsten altså afhængig af menighedsrådet. Realiteten med denne formulering er, at præsten og menighedsrådet har samme område eller arbejdsmark, hvor præsten blot har et par specielle nicher, forkyndelse, sjælesorg og undervisning, hvor han er uafhængig af menighedsrådet. Men ellers er han afhængig, en slags menighedsrådets funktionær, der i ly af det nye og bestikkende udtryk »samvirke« ikke længere har sin frihed til at være præst, som han finder det rigtigt.
Den hidtidige formulering har været: »Præsten er i sin embedsvirksomhed, herunder den private sjælesorg, uafhængig af menighedsrådet.«
Den understreger forskellen og dermed friheden. Den nye formulering af § 37 ophæver friheden. Hvad kan et aktivistisk menighedsråd ikke slæbe præsten med til under henvisning til pligten til samvirke? Hvorledes kan nogle forvirrede sjæle i menighedsrådet ikke plage og tyrannisere en præst, der ved, hvad kristendom er og især ikke er?
Vi prøver på at gøre anskrig i sidste øjeblik. Det er efter vores mening folkekirkens ve og vel, og jeg kan også sige, at det er freden i sognene, der står på spil.