Jeg skal da lige knytte et par enkelte kommentarer til det her. Alt i alt er det jo mest af alt en konsekvensrettelse af en reform, som vi har diskuteret til uendelighed i denne her Folketingssal, så det er ikke nødvendigt at bruge meget lang tid på det. Men jeg skal alligevel sige, at vi skal huske på, at Velfærdskommissionens rapport og det, der fulgte efter, langt hen ad vejen afspejlede et ønske om at begrænse den offentlige sektor i fremtiden. Vi skal huske på, at en af præmisserne for Velfærdskommissionens rapport var, at frem til det tidspunkt, hvor den såkaldte ældrebombe ville springe, havde man forventning om, at privatforbruget ville stige med 120 pct. Så kan folk hjemme i stuerne selv regne ud, hvor mange fladskærme de vil have på det tidspunkt, og overveje, om de kunne undvære en enkelt, så de også havde råd til pensionen i fremtiden.
Jeg siger bare, at præmisserne for det her er, at der er en del af Folketinget, som har et langsigtet ønske om, at den offentlige sektor skal fylde det samme som i dag eller mindre end i dag. Det ønske deler vi ikke i Enhedslisten, og vi har så absolut ikke noget problem med at finansiere den ekstra gruppe af ældre og den ekstra gruppe af børn, der kommer i fremtiden. Det kan man også se af vores finanslovudspil, hvor vi bruger omkring 120 mia. kr. ekstra, altså en stigning i den offentlige sektor med 25 pct.
Når det er sagt, vil jeg sige om det her om konsekvensrettelse, hvor man går ind og rykker tilbagetrækningsalderen til 62, at det er meget fint at sige alt det her med, at folk bliver ældre og ældre og trækker sig senere og senere tilbage, men lad os lige huske på, hvem det er, der har behov for at trække sig tilbage, når de er 60. Hvem er det, der har behov for at trække sig tilbage? Jamen det giver da sig selv. Det er lige præcis den gruppe i samfundet, som er mest nedslidt, det er den gruppe, der har behov for at trække sig tilbage, når de er 60, og derfor begriber jeg ikke, at man gennemfører så asocialt et forslag og derfor selvfølgelig heller ikke konsekvensrettelsen heraf.
Jeg synes, at det er fuldstændig hen i vejret, at man ikke tager hensyn til, at der er en gruppe mennesker, der har knoklet en vis legemsdel ud af bukserne og derfor ikke kan hænge sammen længere, som selvfølgelig skal have ret til i vores rige samfund at trække sig tilbage i en alder af 60 på ordentlige vilkår.
Så det kan ikke undre nogen, at Enhedslisten stemmer nej til det her forslag, ligesom vi stemmer nej til resten af velfærdsaftalen. Jeg synes, det er ærgerligt, at man kalder det en velfærdsaftale, når det i den grad er det modsatte. Det er et eklatant eksempel på spin, at man kalder det det. Det er nedskæringer på nedskæringer på nedskæringer, og det kan vi ikke støtte.