Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 20 ad L 148 Forslag til lov om ændring af lov om planloven (Revision af detailhandelsbestemmelserne), stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Spørgsmål nr. 20
Vil bestemmelsen om, at alene byer med 40.000 indbyggere vil kunne etablere store udvalgsvarebutikker ikke medvirke til at gøre Danmark mere skævt, idet de større byer overvejende ligger i Østjylland og på Østsjælland?
Svar
Udgangspunktet for afgrænsningen af byer, hvor der kan etableres store udvalgsvarebutikker over 2.000 m2, har været et ønske om en entydig afgrænsning og hensynet til at bevare butiksudbudet i de mindre byer i oplandet, jf. svaret på spørgsmål nr. 19.
Det er vurderingen, at de store butikker i de største byer som udgangspunkt vil have lokal eller regional betydning, idet de først og fremmest vil kunne påvirke handlen i andre butikker i byen og den nære region, mens de store butikker ikke vurderes at have nævneværdig betydning interregionalt. Dvs. at en stor butik i Østjylland ikke vurderes at have nævneværdig betydning for muligheden for at bevare handlen i fx Ringkøbing.
Den geografiske fordeling af byer på over 40.000 indbyggere vurderes desuden at være nogenlunde proportional med fordelingen af, hvor folk bor. Samlet set vurderes forslaget ikke at medvirke til at gøre Danmark mere skævt.
Ved at sætte grænsen ved 40.000 indbyggere i stedet for ved 60.000 indbyggere som foreslået af Detailhandelsudvalget, bliver der også større geografisk spredning.