Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 0. april 2007

2. udkast

Betænkning

over

Forslag til lov om ændring af teaterloven

(Revision af egnsteaterordningen)

[af kulturministeren (Brian Mikkelsen)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 31. januar 2007 og var til 1. behandling den 9. februar 2007. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Kulturudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og kulturministeren sendte den 19. december 2006 dette udkast til udvalget, jf. KUU alm. del - bilag 101. Den 1. februar 2007 sendte kulturministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse fra Greve Kommune, Roskilde Kommune og Høje-Taastrup Kommune.

[Kulturministeren har over for udvalget skriftligt kommenteret henvendelsen til udvalget.]

Spørgsmål

Udvalget har stillet 1 spørgsmål til kulturministeren til skriftlig besvarelse, [som denne har besvaret.]

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et <>tal i udvalget (S, RV, SF og EL) indstiller lovforslaget til <>.

Mindertallet [S, RV, SF og EL] finder, at dette lovforslag havde alle forudsætninger for at få en virkelig god medfart. På baggrund af en bred politisk aftale om egnsteaterområdet og på partiernes opfordring nedsatte kulturministeren et fagligt velfunderet udvalg til at kortlægge udfordringerne og foreslå den fremtidige ordning for egnsteatre. Der var hele vejen igennem bred enighed, også om forudsætningerne, heriblandt at refusionsordningen stod fast, samt at det var en præmis, at der ikke skulle indføres rammestyring. Dette gjaldt både i kommuneaftalen på teaterområdet og i kommissoriet til Egnsteaterudvalget.

Udvalgets rapport indeholdt mange af de gode idéer, som lovforslaget også indeholder: konsulentordning, udviklingspulje og skærpelse af egnsteaterdefinitionen. En helt igennem kvalitativt baseret måde at gå til videreudviklingen af det decentrale teater.

I finanslovsaftalen med Dansk Folkeparti sad regeringen alle gode anbefalinger overhørig og indførte med et pennestrøg rammestyring af refusionsordningen og ændrede dermed hele præmissen for de forslag, vi kunne blive enige om.

Teatrenes sparring med konsulenterne, som skulle være et fagligt optimerende redskab, risikerer at få alt for meget karakter af overlevelseskamp, når området nu på længere sigt vil få karakter af et nulsumsspil, hvor et initiativ et sted nødvendigvis betyder, at andre må lide eller lukke.

Når mindretallet ikke kan støtte forslaget, er det altså ikke bare en automatisk reaktion på det forkastelige i aftalebrud som sådan. Det er frem for alt fordi hele den tankegang, der ligger bag konsulentordningen, nemlig at det er et samspil mellem faglige, kvalitative fordringer og et grundlæggende kommunalt mod på at satse på kultur, der skal forme egnsteateret i fremtiden, med rammestyringen er frataget sin mening.

Man kan ikke ændre på forudsætningerne, og så tro, at løsningen forbliver den samme. Lige så lidt som man kan løbe fra en aftale, og så tro at samarbejdet forbliver det samme. Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stemmer imod forslaget.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Troels Christensen (V) fmd.  Flemming Damgaard Larsen (V) Â  Leif Mikkelsen (V) Â  Ellen Trane Nørby (V) Â  Preben Rudiengaard (V) Â  Louise Frevert (DF) nfmd.  Karin Nødgaard (DF) Â  Jakob Axel Nielsen (KF) Â  Lars Barfoed (KF) Â  Mogens Jensen (S) Â  Jytte Andersen (S) Â  Troels Ravn (S) Â  Jytte Wittrock (S) Â  Elsebeth Gerner Nielsen (RV) Â  Simon Emil Ammitzbøll (RV) Â  Holger K. Nielsen (SF) Â  Per Clausen (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 139

Bilagsnr.

Titel

1

Høringsnotat og høringssvar, fra kulturministeren

2

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

3

Endelig tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

4

1. udkast til betænkning

5

Henvendelse af 2/4-07 fra Greve Kommune, Roskilde Kommune og Høje-Taastrup Kommune

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 139

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om kommentar til henvendelse af 27-07 fra Greve Kommune, Roskilde Kommune og Høje-Taastrup Kommune, til kulturministeren, og ministerens svar herpå