Når historien om det her lovforslag engang skal skrives, vil historikerne ikke give kulturministeren den højeste karakter; processen omkring det her er mildest talt ikke noget, der pynter på kulturministerens cv.
Vi lavede en god teateraftale for efterhånden et par år siden, hvor alle Folketingets partier stod bag. Vi var enige om mangt og meget. Vi var også enige om at tage det forslag, som kulturministeren havde indlagt i sit udspil om, at der skulle være rammestyring på egnsteatre, ud. Vi var enige om at nedsætte et udvalg, det såkaldte Mogens Holm-udvalg, som efter et års tids arbejde kom med nogle anbefalinger, som partierne faktisk også var enige om, nemlig at der skulle sikres en kvalitet i børneteatrene, i egnsteatrene, at der skulle være noget faglig bistand, og at der selvfølgelig skulle være en overvågning med, kan man sige, skatteborgernes penge, så der kom godt, kvalitativt teater ud af det.
Det var nogle anbefalinger, som sikrede, at egnsteatrene godt kunne styres, uden at det blev lagt ind under en rammestyring, som vi jo ved betyder, at egnsteatrene skal slås om sparsomme økonomiske midler sammen med hjemmehjælpere, børnehavepædagoger og mange andre ting, og her kommer kulturen tit og ofte i klemme.
Vi var derfor glade for, at vi - alle partierne bag teateraftalen - i efteråret sidste år var enige om, at det her ikke skulle overgå til rammestyring.
Ikke desto mindre foretog Dansk Folkeparti og VK en kovending under de daværende finanslovforhandlinger, hvor man så kunne se resultatet, nemlig at den brede politiske forståelse og enighed om at beskytte egnsteatrene, fordi det er vigtigt med lokal kultur, forsvandt - ærgerligt.
Jeg vil godt på Socialdemokraternes vegne sige, at vi blankt erkender, vi kan godt tælle, vi kan godt se tallene, at det lykkedes ministeren, eller hvem det nu var - det kan vi jo ikke vide, vi var ikke med i finanslovforhandlingerne her - at sikre, at egnsteaterområdet fik flere penge, og godt for det; det kipper vi med flaget for.
Så på det helt korte sigt tror jeg sådan set ikke at der vil ske nogen katastrofer; det tror jeg ikke. Men nu er det jo sådan, at vi er et parlament, der laver lovgivning, som skal have en varighed, der rækker ud over de næste par år. Den skal have en varighed, så vi også i fremtiden sikrer, at der i kommunerne gives det statslige tilskud, som lige præcis kan give den mobilisering til at få etableret egnsteatre.
Og det, vi kan se på den lange linje - og det er det, vi forholder os til - er, at det bliver et nulsumsspil, at det bliver sådan, at hvis der er gode kulturelle kræfter, der gerne vil etablere et børneteater, et egnsteater, så vil der være nogle andre teatre, der bliver nødt til at lukke, fordi det skal holdes inden for en bestemt ramme.
Det er baggrunden for, at vi stemmer imod forslaget, vel vidende at der på det helt korte sigt vil være flere penge, og at der vil komme den kvalitetsvurdering og de konsulenter ind, som Mogens Holm-udvalget anbefalede os; det kan vi godt se. Men som sagt: Vi laver lovgivning på noget, der rækker ud over næste folketingssamling, og det, at egnsteatrene i fremtiden vil komme ind under et nulsumsspil, vil vi ikke tage et medansvar for, og derfor stemmer vi imod.
Sluttelig vil jeg give udtryk for, at vi synes, det er ærgerligt, at en i øvrigt god proces omkring teatre, et i øvrigt godt forståelsesgrundlag på området skrider i en sen nattetime eller en tidlig morgentime, hvad ved jeg, fordi der er partier i Folketinget, som blæser højt og flot på en bred politisk forståelse.