J.nr. SNS-401-00603

 

Den 25. april 2007

 

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål A om L 131 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Spørgsmål A

Vil ministeren uddybende oplyse, hvorfor ministeren ikke ønsker at støtte et ændringsforslag, der giver nationalparkfonden mulighed for at eje og drive arealer til en nationalpark, jf. L131 -svar på spørgsmål 16?

 

Svar

Det har aldrig været hensigten, at nationalparkfonden skal bygge sit arbejde på at opkøbe arealer indenfor nationalparken.

 

Udviklingen af nationalparker skal derimod baseres på, at nationalparkbestyrelsen indgår frivillige aftaler med den enkelte lodsejer om en ændret drift mod betaling. Det sikrer, at lodsejerne får en mere aktiv rolle i nationalparken, og det tror jeg er med til at give et større ejerskab til nationalparken.

 

Når jeg mener, at det er den bedste model er det særligt på grund af tre forhold.

 

For det første ville der skulle afsættes betydeligt større midler til nationalparken, end vi har regnet med, hvis den skulle købe arealer i stedet for at indgå frivillige aftaler om driften.

 

For det andet ville opbakningen fra landbruget forsvinde, hvis nationalparkfonden i større omfang skulle opkøbe landbrugsarealer. Med den nuværende model er jeg overbevist om, at vi kan fortsætte det positive samspil, som vi har haft i både den nationale følgegruppe og flere af pilot- og undersøgelsesprojekterne.

 

For det tredje – og væsentligst – er det ikke ministeriets vurdering, at det vil være ressourcemæssigt fornuftigt at overlade driftsopgaven til nationalparkfondene.

 

Danmark er jo ikke noget stort land, og tæt op ad de arealer, vi taler om, vil der ofte være en statslig eller kommunal driftsenhed, som allerede har den fornødne kompetence, og som effektivt kan indpasse driften af disse projektarealer i sine øvrige driftsopgaver.

 

Det vil derfor være en fornuftig løsning at overlade arealdriften til dem, der allerede driver tilsvarende arealer.

 

Jeg synes dog samtidig, at nationalparkerne skal have mulighed for at erhverve arealer - f.eks. kan det være nødvendigt med opkøb og jordfordeling for at gennemføre naturgenopretningsprojekter. Hvis man f.eks. vil retablere en sø kan det ofte være hensigtsmæssigt at erhverve hele arealet, hvis der ikke kan opnås aftaler med alle lodsejere.

 

NÃ¥r et naturgenopretningsprojekt er afsluttet, vil nationalparken dog skulle overlade til det lokale statsskovdistrikt eller kommunen at drive arealet.

 

Det er jo heller ikke sådan, at nationalparkfonden dermed afstår indflydelsen på arealernes anvendelse. Når arealet overdrages til stat eller kommune indgås en aftale mellem fonden og ministeriet eller kommunen om den fremtidige drift i overensstemmelse med nationalparkplanen, hvor den fremtidige tilstand og anvendelse nærmere bestemmes.

 

Alt i alt er vurderingen, at nationalparkfonden skal have til opgave at etablere og udvikle nationalparken og ikke eje arealer og opbygge en driftsorganisation til at drive dem.Â