Enhedslisten kan overordnet set også støtte lovforslaget, og jeg skal lade være med at gentage alle de gode ting i forslaget, men i stedet komme frem med nogle af de ting, som jeg måske synes er lidt problematiske.
En af dem er bare en lille brod som opfølgning på diverse pædagogstrejker, nemlig at flere kommuner og også KL påpeger, at forslaget vil medføre øget bureaukratisering i form af beregninger, administration og kontrol. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor kommunerne skal tage de penge fra, for jeg forestiller mig ikke, at regeringen for en gangs skyld skulle have fået den fantastiske idé at give penge med til de ekstra opgaver, kommunerne kunne få.
Jeg synes, det ville være rart, hvis regeringen kunne pege på, hvad det er for nogle opgaver, kommunerne ikke skal løse. De sidste 5 år har tendensen jo været, at man ivrigt har lagt ekstra opgaver ud, og at der er kommet flere ivrige brugere af velfærden udeomkring i kommunerne. Men regeringen har ikke givet nok penge til det og har ikke peget på, hvilke aktiviteter der ikke skal udføres, og uanset hvor lille lovforslaget her end kan være i den sammenhæng, synes jeg måske, det for en gangs skyld ville være rart at få at vide, hvad det er, der ikke skal gøres.
Ud over det har jeg et par spørgsmål, der angår et af høringssvarene om lønforhold, som f.eks. DSI rejser. De spørgsmål vil jeg stille skriftligt til ministeren, ligesom jeg synes det er væsentligt, at vi får diskuteret det her med, at man lægger op til individuelle forhandlinger af lønforholdene. Så der er altså nogle ting med hensyn til lønforholdene, som vi er en anelse usikre på.
Det ændrer dog ikke ved det overordnede, at vi lægger vægt på de mange positive høringssvar, og at vi synes, det er rigtig positivt, at aftenskolerne får udvidede muligheder for at tilrette undervisningen fleksibelt.
Jeg skal dog sige, at hvis undervisningsministeren virkelig grundlæggende ønskede at fremtidssikre og udvikle aftenskolerne, så kunne man da starte med at reducere brugerbetalingen, om ikke andet bare ned til det niveau, der var, da regeringen selv kom til magten, for af en eller anden grund har den her regering den opfattelse, at udbud og efterspørgsel på alle andre områder gælder på den måde, at hvis prisen stiger, så falder efterspørgslen. Men lige præcis hvad angår uddannelse, gælder udbud og efterspørgsel åbenbart ikke. I hvert fald har regeringen påstået i samtlige de debatter, vi har haft i Folketingssalen om brugerbetaling på uddannelse, at prisniveauet ikke har nogen som helst effekt på efterspørgslen. Det synes jeg er en interessant indstilling at have for en borgerlig regering. Det kan jo være, at ministeren kan be- eller afkræfte, om det også er tilfældet på det her område, og hvad holdningen så kunne være til brugerbetaling, hvis man har et ønske om at støtte aftenskolerne.