Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 3 af 22. februar 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til ændring af retsplejeloven og retsafgiftsloven (Forbedring af retsstillingen for ofre for forbrydelser) (L 128)

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes i fortsættelse af 1. behandlingen og på baggrund af en udtalelse fra socialministeren redegøre for, hvilke overvejelser regeringen har om eventuelle initiativer for at forbedre ofrenes sociale situation.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af dette spørgsmål indhentet en udtalelse fra Socialministeriet, der har oplyst følgende:

 

”Formålet med at yde støtte efter lov om social bistand er bl.a. at tilbyde rådgivning og støtte for at forebygge sociale problemer, ligesom det er et formål at tilgodese behov, der følger af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Hjælp efter serviceloven ydes for at fremme den enkeltes muligheder for at klare sig selv eller lette den daglige tilværelse.

 

Kommunalbestyrelsens forpligtigelse til at yde borgeren gratis rådgivning er ikke snævert afgrænset til rådgivning inden for det sociale område, men skal være et tilbud, der kan bidrage til at forebygge, at der opstår sociale problemer, og som kan styrke den enkeltes muligheder for at komme over allerede opståede sociale problemer.

 

I forbindelse med en rådgivning kan det afdækkes, om borgeren har behov for andre serviceydelser efter loven.

 

Ydelser efter serviceloven er herudover generelt betinget af, at borgeren på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller på grund af særlige sociale problemer har behov for støtte. Det er det konkrete behov for hjælp, der er afgørende. Dette gælder også, hvis den nedsatte funktionsevne er en følge af en forbrydelse mod den enkelte.

 

Støtte til personer med nedsat funktionsevne omfatter fx. specialrådgivning og vejledning, personlig og praktisk hjælp, nødvendige hjælpemidler, tilbud om ophold i særlige boformer mv., foranlediget af deres konkrete behov. Dette gælder også behov, der kan være opstået som følge af vold eller anden forbrydelse. Som led i den samlede indsats vil der efter en konkret vurdering, fx over for visse voldramte eller mennesker, der har været udsat for incest kunne være tale om tilbud i form af psykologbistand og andre former for særlig pædagogisk støtte, der kan afhjælpe følgerne af den nedsatte funktionsevne.

 

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde kvinder, der har været udsat for vold eller for trusler om vold, midlertidigt ophold i et kvindekrisecenter.

 

Efter den sociale servicelov, kan der således ydes støtte til personer med nedsat funktionsevne – uanset årsagen til den nedsatte funktionsevne. Der foreligger ikke overvejelser om at udvide servicelovens dækningsområde i forhold til mennesker, der har været udsat for en forbrydelse.”