Betænkning afgivet af Det Energipolitiske Udvalg den 26. april 2007

Betænkning

over

 Forslag til lov om ændring af lov om tilskud til elproduktion

(Omlægning af tilskud til industrielle værker m.v.)

[af transport‑ og energiministeren (Flemming Hansen)]

 

1. Ændringsforslag

Transport- og energiministeren har stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 1. februar 2007 og var til 1. behandling den 22. februar 2007. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Det Energipolitiske Udvalg.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 4 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og transport- og energiministeren sendte den 10. november 2006 dette udkast til udvalget, jf. alm. del – bilag 49. Den 2. februar 2007 sendte transport- og energiministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

3. Indstillinger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Siumut, Fólkaflokkurin, Tjóðveldisflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   transport- og energiministeren, tiltrådt af udvalget:

Til § 1

   1) Den under nr. 5 foreslåede affattelse af § 2 b, stk. 1, affattes således:

»Naturgasbaserede decentrale kraft-varme-værker med en samlet kapacitet for elproduktion på 25 MW eller derunder får tilskud på 8 øre pr. kWh til elproduktionen. Tilskuddet gives op til en årlig elproduktion af det tilskudsberettigede brændsel på 8 mio. kWh.«

[Afskaffelse af kvartalsgrænserne]

   2) Den under nr. 11 foreslåede affattelse af § 3 d, stk. 1, affattes således:

»Tilskud til elproducenten ydes til den producerede mængde elektricitet med fradrag af det nødvendige egetforbrug til elproduktion.«

[Præcisering af måling af elektricitet]

   3) De under nr. 14 foreslåede § 8, stk. 2-6, affattes således:

»Stk. 2. Tilskud til elproduktion efter loven kan inddrages eller kræves tilbagebetalt, hvis elproducenten uanset anmodning ikke inden for en fastsat frist meddeler fyldestgørende oplysninger til brug for en afgørelse om udbetaling af elproduktionstilskud eller tilsyn og kontrol med udbetalingen.

Stk. 3. Udbetaling af tilskud genoptages, når elproducenten har meddelt nærmere angivne oplysninger om det pågældende forhold.

Stk. 4. Transport- og energiministeren kan fastsætte regler om betingelser og frister for inddragelse, tilbagebetaling og genoptagelse af elproduktionstilskud efter stk. 2 og 3.

Stk. 5. Transport- og energiministeren kan bestemme, at oplysninger indgivet til Energistyrelsens årlige energiproducenttælling og det register, der er nævnt i elforsyningslovens § 85 a, stk. 3, kan anvendes til kontrolformål.

Stk. 6. Transport- og energiministeren kan fastsætte regler om, at dele af administrationen af ordningen, jf. § 3 d, § 4, stk. 1 og 2, § 4 a, § 5, § 7, stk. 1, og § 9, stk. 2, varetages af Energinet.dk.«

[Konsekvens af ophævelsen af kvartalsgrænserne]

Bemærkninger

Til nr. 1

Baggrunden for ændringsforslaget er, at det er administrativt tungt at håndtere fire individuelle kvartalsgrænser. Efter de gældende regler kan der således udbetales tilskud til en større elproduktion end den faktiske produktion i 4. kvartal, såfremt det årlige tilskudsloft på 8 mio. kWh ikke er nået.

Det foreslås, at kvartalsgrænserne ophæves, men at tilskudsloftet opretholdes. Ophævelse af kvartalsgrænserne vil alene indebære, at store værker får udbetalt hele deres elproduktionstilskud i årets første måneder, mens mindre værker eventuelt først når tilskudsloftet senere på året.

Til nr. 2

Det følger af den foreslåede bestemmelse, at tilskuddet udbetales til værkets nettoproduktion, det vil sige værkets bruttoproduktion med fradrag af det nødvendige egetforbrug til elproduktion. Herved ligestilles alle værker afregningsmæssigt uanset installationsformen.

Den præcise måling og opgørelse af nettoproduktionen defineres i Energinet.dk’s forskrifter i henhold til elforsyningslovens § 28, stk. 2, nr. 10.

Til nr. 3

Som konsekvens af, at kvartalsgrænserne for de decentrale kraftvarmeværker foreslås ophævet, er der behov for, at allerede udbetalt tilskud kan kræves tilbagebetalt. Det forhold, at større decentrale kraftvarmeværker vil få hele elproduktionstilskuddet udbetalt i årets første måneder, har den konsekvens, at der ikke kan ske eventuel inddragelse af tilskud i tilskudsudbetalingen i årets resterende måneder i de tilfælde, hvor en elproducent ikke meddeler fyldestgørende oplysninger.

Lovforslagets § 1, nr. 14, ændres derfor således, at tilskuddet kan kræves tilbagebetalt, og at ministeren kan fastsætte regler om betingelser og frister for tilbagebetalingen.

For at imødegå tilfælde, hvor en elproducent, der har modtaget hele sit elproduktionstilskud, efterfølgende undlader at afgive oplysninger til kontrolformål, vil der blive fastsat regler om, at elproducenten skal tilbagebetale 1/12 af det allerede udbetalte tilskud for hver påbegyndt måned, der går mellem anmodningen om oplysninger og tidspunktet, hvor elproducenten meddeler fyldestgørende oplysninger. Tilskud, der tilbagebetales, kan ikke senere komme til udbetaling.

Desuden er der foretaget en redaktionel ændring. I henvisningen til, hvilke opgaver der kan varetages af Energinet.dk, er henvisningen til § 9, stk. 4, ændret til § 9, stk. 2. Det skyldes, at § 9, stk. 2 og 3, foreslås ophævet i lovforslagets § 1, nr. 15, hvorefter det hidtidige § 9, stk. 4, bliver § 9, stk. 2.

  Joan Erlandsen (V) Â  Eyvind Vesselbo (V) fmd.  Jens Kirk (V) Â  Lars Christian Lilleholt (V) Â  Ellen Trane Nørby (V) Â  Tina Petersen (DF) Â  Hans Kristian Skibby (DF) Â  Per Ã˜rum Jørgensen (KF) Â  Christian Wedell‑Neergaard (KF) Â  Torben Hansen (S) Â  Jens Christian Lund (S) Â  Kim Mortensen (S) Â  Ole Vagn Christensen (S) Â  Arne Toft (S) Â  Martin Lidegaard (RV) Â  Anne Grete Holmsgaard (SF) nfmd.  Per Clausen (EL) 

Siumut, Fólkaflokkurin, Tjóðveldisflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 126

Bilagsnr.

Titel

1

Høringsnotat og høringssvar, fra transport- og energiministeren

2

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

3

1. udkast til betænkning

4

Ændringsforslag fra transport- og energiministeren

5

2. udkast til betænkning