Indkomne høringssvar:



Høringssvar vedrørende høring over udkast til forslag om lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven)

Center for Små Handicapgrupper (CSH) siger tak for modtagelsen af ovennævnte udkast.
CSH har ingen bemærkninger til lovforslaget.

Med venlig hilsen

Gunver Bording
socialrådgiver
Center for Små Handicapgrupper

 

 

 Kære Tom Mikael Jørgen.

 

CVU-Rektorkollegiet er glade for at blive hørt, men har ingen bemærkninger til høringen vedr. lovforslaget om ophævelse af revisionsbestemmelsen vedrørende handicaptillæg.

 

Med venlig hilsen

 

Mette Thorsen

[email protected]

 

CVU-Rektorkollegiet

Sekretariatet

Ny Vestergade 17, st.tv. 

1471 København K

 

Telefon 3338-2200

Direkte telefon: 3338-2202

  

 

Høring vedrørende forslag til lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven)

 

På baggrund af nedenstående begrundelse finder vi fra DSI’s side ikke, at der er baggrund for at afskaffe revisionsbestemmelsen.

 

Fra loven blev vedtaget har vi fra handicaporganisationernes side været skeptiske over for, hvordan lovgivningen kan tilgodese de studerende, der på grund af deres handicap bliver meget trætte eller har et meget stort tidsforbrug til studierne. Det har vi påpeget i vores oprindelige høringssvar og vi har påpeget det løbende i diskussionen af ordningen – senest ved statusrapporten, der blev sendt til Folketingets Uddannelsesudvalg 24. april i år. Vi er bekendt med, at SU-styrelsen har udarbejdet et notat, der skulle gøre det muligt, at studerende der trættes meget som følge af handicappet. Vi har anmodet om en kopi af notatet, men ikke modtaget det. (Vi har sendt anmodning om aktindsigt til SU-styrelsen). Desværre mener vi ikke at kunne se nogen effekt af et sådant notat. Der er fortsat en del klagesager i Ankenævnet for uddannelsesstøtten, hvor studerende får afslag på at få handicaptillægget, selv om de reelt bliver så trætte af at passe studierne, at det ikke er muligt at passe et studenterarbejde ved siden af.

 

Vi finder det stærkt kritisabelt, at notatet ikke er sendt til os og andre relevante parter væsentligt tidligere. Ligeledes finder vi det kritisabelt, at ændre praksis på så følsomt et felt uden politisk behandling. Minimum er en bekendtgørelse, der kommer på dagsordenen i Folketingets Uddannelsesudvalg og sendes til høring hos uddannelsesinstitutioner og organisationer. Det er ikke befordrende for retstilstanden, at rådgivere inden for feltet ikke har mulighed for at være fuldt oplyst om ordningens indhold. Mange studerende, der har et handicap, søger rådgivning om muligheder hos den relevante handicaporganisation.

 

Tidligere har vi peget på, at det ikke er muligt at se, hvilke kriterier tildelingen af tillægsstipendiet sker efter. Vi skal anbefale, at SU-styrelsen udarbejder en årlig statistik ligesom vi gerne ser anonymiserede offentliggørelser af afgørelser der er enten principielle eller vedrøre hyppigt forekommende problemstillinger. Statistikken må være mere kvalificeret end den, der er i statusrapporten i det de forskellige handicapgrupper, som den opgørelse opererer med skjuler store forskelle. At det f.eks. kan være vanskeligt at opnå tillæg, hvis man har epilepsi, men ikke er det, hvis man har sclerose er skjult af at det ser ud til, at langt de fleste i kategorien ”neurologiske lidelser” får tilkendt tillæg.

 

Kort sagt finder vi, at retstilstanden på området er svag.

 

Dagen inden høringsfristens udløb har vi modtaget det ønskede materiale. Desværre har vi ikke mulighed for til fulde at gennemarbejde og kommentere materialet inden høringsfristens udløb. Vi skal dog bemærke, at vi fortsat ser afgørelser, hvor studerende modtager afslag på handicaptillæg, selv om de trættes voldsomt på grund af handicappet. Ligeledes er det alene trætheden, der beskrives i notatet. Problemstillingen at studierne kræver al tid – f.eks. for ordblinde studerende – er ikke søgt løst. Efter høringsfristens udløb vil vi gennemgå materialet. Finder vi grund til en yderligere kommentering af lovforslaget på baggrund heraf, så vender vi tilbage.

 

Specialpædagogisk støtte og anden kompensation gives for at afhjælpe en funktionsnedsættelse. Ikke alle funktionsnedsættelser kan afhjælpes fuldstændig. Der er mulighed for at give ekstra SU-klip, når den studerende må vente på de hjælpemidler, der skal kompensere funktionsnedsættelsen. Den mulighed bør udvides til, at støtteperioden kan forlænges, når der er tale om en funktionsnedsættelse, som kun kan kompenseres delvist, uagtet at den studerende får den bedste støtte, så vidt det er teknologisk og praktisk muligt.

 

Endnu problematik er, at problemet omkring tidsforbrug ikke er løst. Vi ved godt, at mange flittige studerende fint kunne skrive under på, at de finder det vanskeligt at have tid til erhvervsarbejde ved siden af studierne. Det er imidlertid et luksusproblem sammenlignet med den situation, som studerende der er ordblinde står i. Reelt sættes ordblinde studerende i en situation, hvor studierne må opgives på grund af erhvervsarbejdet. Det vil være på sin plads at få en ordning også på dette felt i forbindelse med en revision.

 

Sidst skal vi benytte lejligheden til at nævne en problemstilling, som vi er blevet gjort opmærksomme på for nylig. I nogle tilfælde flytter mennesker med handicap på plejehjem tidligere end ægtefællen. I økonomisk forstand i den sociale lovgivning betragtes ægtefællerne herefter som to enlige. Dette gør sig ikke gældende i forhold til lovgivningen om SU. Det betyder, at børn i sådanne ægteskaber kan have svært ved at opnå SU. Dette på trods af, at pensionsindtægten hos den forældre, der bor på plejehjem helt og fuldt går til at betale husleje m.m. til plejehjemmet. Herved stilles børn i sådanne familier ringere end andre børn i familier med en enlig forældre. Vi finder, at det vil være på sin plads at benytte lejligheden til at løse den problemstilling, som ganske vist kun gør sig gældende for et meget lille antal personer, men som kan være helt afgørende for muligheden for at tage en uddannelse.

 

Med venlig hilsen

Stig Langvad

formand

 

 

 

 

 

Vedr.: Høring om ændring af SU-lov if. særlig tillæg til handicappede (handicaptillægget)      

Rektorkollegiet har i den 16.august 2006 bedt København Universitet om kommentarer i forbindelse med udkast til forslag om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven) i.e. ophævelse af revisionsbestemmelsen i forbindelse med tillæg til uddannelsessøgende i videregående uddannelser med varig funktionsnedsættelse (handicaptillægget).

Det fremgår af udkastet til lovforslaget, at UVM har ikke fundet anledning til at foreslå ordningen ændret på baggrund af bl.a. SUstyrelsens statusrapport om erfaringer med SU-handicaptillæg af 24.november 2005.

UVM foreslÃ¥r, at ordningen forsætter uændret, og at der ikke er behov for ændringer af ordningen efter den har fungeret i 2 Ã¥r (siden 1.august 2004). 

Københavns Universitet har følgende kommentarer med udgangspunkt i SUstyrelsen statusrapport af 24.november 2005 om administrationen af ordningen:

Studiechef
Jakob Lange
Studieadministrationen
Fiolstræde 22
1171 Kbh. K.
Telefon: 3532 2890 mob.: 2875 2890
 

 

 

 

 

 

Høring over udkast til forslag om lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven)

 

 

HFI har med mail af 15. august 2006 modtaget udkast til forslag om lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven) til høring.

 

I denne forbindelse skal det oplyses, at foreningen ingen bemærkninger har til lovforslaget.

 

Med venlig hilsen

 

Christa Susanne Madsen

 

 

 

Høringssvar vedr. over udkast til forslag om lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven)

 

Pædagogseminariernes Rektorforsamling har modtaget udkast til forslag om lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven) i høring

 

Pædagogseminariernes Rektorforsamling har ingen bemærkninger, men henviser til de evt. synspunkter som CVU Rektorkollegiet og De frie samarbejdende MVU-institutioner måtte præsentere.

 

Med venlig hilsen

 

Susanne Aasted

Specialkonsulent

Sekretariatet for Pædagogseminariernes Rektorforsamling

 

 

 

 

 

Vedlagt fremsendes Rigsrevisionens høringssvar i forbindelse med udkast til forslag om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven), (ophævelse af revisionsbestemmelse).

Ved e-mail af 15. august 2006 har SUstyrelsen fremsendt udkast til forslag til lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-loven), (ophævelse af revisionsbestemmelse) i høring.

                      Rigsrevisionen har foretaget en gennemgang af lovændringen, som det fremgår af det fremsendte udkast med henblik på at efterse, om ændringen indeholder bestemmelser, som Rigsrevisionen skal udtale sig om i henhold til rigsrevisorlovens §§ 7 eller 10.

                      Gennemgangen har ikke givet anledning til bemærkninger.

                     

Med venlig hilsen

Steen Holberg Pedersen

 

 

 

Ordblinde / Dysleksiforeningen     i Danmark

 

Høringssvar vedr. udkast til forslag om lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte (SU-Ioven)

 

Ordblindeforeningen vil gøre opmærksom på at en studerende med ordblinde­vanskeligheder ikke har mulighed for at have erhvervsarbejde sideløbende med deres uddannelse.

Ordblindevanskeligheder betyder at de bruger al deres tid til at læse studiestof og skrive opgaver. De har ikke tid til at have job sideløbende med studierne. De vil derfor have behov for udvidet sv.

 

Med  lh au){

Hans   istiansen 1

Formand for OrdblindeIDysleksiforeningen i Danmark

 

 

 

o 6 SEP. 2006 SU

 

Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte Att. Tom Mikael Jørgensen

Danasvej 30

1780 København V.

 

Høring om udkast til forslag om lov om ændring af lov om statens uddannelses støtte (SV -loven)

Sustyrelsen har sendt udkast til forslag om lov om ændring af lov om sta­tens uddannelsesstøtte (S U-loven) til høring. Med lovforslaget foreslås revi­sionsbestemmelsen ophævet.

 

KL har ingen bemærkninger hertil.

 

Peter Kjærsgaard Pedersen  Â