Folketinget, Christiansborg

Udvalget for fødevarer, landbrug og fiskeri

1240 København K

Fiskeri, østers, håndbrejling

 

Til Fødevareudvalget

 

Levende Hav skal anmode Folketinget om at få undersøgt Fiskeridirektoratets rolle i forvaltningen af østers i Limfjorden, til bunds. For Fødevareministerens svar på spørgsmålene nr. 135, 136, 137, og 138 den 22/12 2006 rejser flere spørgsmål end de besvarer.

 

Vi kan ikke finde nogen med fiskerifaglig indsigt som mener at det er muligt at håndprejle så mange østers, at man også har brug for en landingstilladelse. Alligevel foregår der et erhvervsfiskeri på licenser til håndbrejling. Os oplyst gives der licenser til skrabning af østers til fartøjer, som har optjent deres historiske rettigheder i Limfjorden vha. en licens til håndbrejling.

 

Ministeren må ganske enkelt svare på hvorfor Fiskeridirektoratet overhovedet har åbnet op for erhvervs licenser til håndbrejling? Det må Fiskeridirektoratet kunne give en fornuftig forklaring på.

Licenser til skrabning af østers er værdifulde og eftertragtede licenser, derfor må der ikke være tvivl om lovlighederne i det der foregår i østersfiskeriet.     

 

  1. Hvornår og hvorfor blev håndbrejling et erhvervsfiskeri?
  2. Hvem tog denne beslutning og med baggrund i hvilke ønsker og rådgivning?
  3. Hvorfor afveg man fra normal praksis for erhvervsfiskeri på Limfjorden i denne sag, mht., at tilladelser til erhvervsfiskeri på Limfjorden kun gives til fiskere, som kunne dokumentere et historisk fiskeri med mindst 50 % indtægter fra fiskeri på Limfjorden?
  4. I ministerens svar til Folketinget nr. 137 oplyses det, at 20 fartøjer har fået licens til skrabning efter østers. Hvor mange af disse fartøjers historiske fiskeri på Limfjorden indeholdt optjente rettigheder fra licens til håndbrejling?
  5. Hvor mange tons østers er registreret landet med licenser til håndbrejling, siden håndbrejling blev et erhvervsfiskeri?
  6. Mistanken går på at licenser til håndbrejling bruges til landinger af østers som er fanget ved skrabning, direkte og gennem omladninger. Hvor mange personer har pr. 1. jan. 2007 en licens til håndbrejling? Til afklaring bedes ministeren give Folketinget en oversigt over de ti mest succesrige licenser til håndbrejling. Uden navn og identifikation forstås, anmodes ministeren om at udfærdige en liste over de 10 licenser der har landet flest østers med en licens til håndbrejling og hvor meget de enkelte licensindehavere har landet?
  7. Kan ministeren afvise enhver mistanke om, at ansatte i Fiskeridirektoratet var vidende om, at en licens til håndbrejling kunne bruges til at lande østers fanget ved skrabning?

 

Om nødvendigt bør de syv spørgsmål stilles som § 20 spørgsmål for hurtigste besvarelse. Levende Hav spurgte Fiskeridirektoratet tilbage i nov. 2006, men ikke fået svar.

 

Med venlig hilsen

Kurt Bertelsen Christensen, Formand

Ferring Strand den 27/1 2007 

 

   Â