Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 5 af 3. april 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om adgang til dokumenter om egne forhold i PET’s arkiver og om oprettelse af et uafhængigt ankenævn for afslag på anmodning om arkivadgang.

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor det er et problem at følge samme retningslinjer som den amerikanske efterretningstjeneste, der tager hensyn til den enkeltes rettigheder og derfor i vid udstrækning tillader personer adgang til arkiverne?”

 

Svar:

 

Jeg er ikke umiddelbart bekendt med reglerne om indsigt i den amerikanske efterretningstjenestes sager.

 

Jeg kan i øvrigt henvise til besvarelsen af spørgsmål nr. 1, hvoraf det fremgår, at det er Politiets Efterretningstjenestes faste praksis, at der i almindelighed ikke gives aktindsigt i de oplysninger, som Politiets Efterretningstjeneste har om en person. Baggrunden herfor er, at det vil kunne skade Politiets Efterretningstjenestes virksomhed, hvis man gav en person indsigt i de oplysninger, som efterretningstjenesten har om den pågældende.

 

Desuden kan der henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 4, hvor det er anført, at Udvalget vedrørende Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester har til opgave bl.a. at overveje spørgsmålet om den enkelte borgers adgang til at få oplyst, hvorvidt vedkommende er registreret i efterretningstjenesternes registre.