Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 21, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. juni 2007 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om adgang til dokumenter om egne forhold i PET´s arkiver og om oprettelse af et uafhængigt ankenævn for afslag på anmodning om arkivadgang (B 92).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 21 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om adgang til dokumenter om egne forhold i PET´s arkiver og om oprettelse af et uafhængigt ankenævn for afslag på anmodning om arkivadgang (B 92).

 

”Er ministeren enig i, at det er utilfredsstillende, at arbejdet i Udvalget vedrørende Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester er trukket i langdrag, og vil ministeren være indstillet på at tage initiativer, som tilstræber, at resultatet af udvalgets arbejde – eventuelt i form af delbetænkninger - foreligger så tidligt som muligt?”

 

Svar:

 

Baggrunden for, at udvalgets arbejde endnu ikke er afsluttet, er, at færdiggørelsen af udvalgets overvejelser afventer Undersøgelseskommissionen vedrørende Politiets Efterretningstjeneste, der i 1999 blev nedsat af den daværende regering og et flertal i Folketinget. I forbindelse med kommissionens nedsættelse blev det aftalt med den daværende justitsminister, at udvalget skulle afvente undersøgelseskommissionens afgivelse af beretning, idet de spørgsmål, som udvalget skal overveje, har nær sammenhæng med de forhold, som kommissionen skal undersøge.

 

Jeg finder derfor ikke, at der er grundlag for at anmode Udvalget vedrørende Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester om at fremskynde afgivelsen af betænkning.

 

Når Undersøgelseskommissionen vedrørende PET har afgivet beretning, vil Justitsministeriet imidlertid tage kontakt til udvalget med henblik på at få afklaret, hvordan færdiggørelsen af udvalgets arbejde herefter kan fremskyndes mest muligt.