Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 20, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. juni 2007 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om adgang til dokumenter om egne forhold i PET´s arkiver og om oprettelse af et uafhængigt ankenævn for afslag på anmodning om arkivadgang (B 92).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 20 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om adgang til dokumenter om egne forhold i PET´s arkiver og om oprettelse af et uafhængigt ankenævn for afslag på anmodning om arkivadgang (B 92):

 

”Hvilke af de ændringer, som er skitseret i spørgsmål 17-19, vil kræve lovændring, og hvilke vil kunne gennemføres administrativt uden lovændringer?”

 

Svar:

 

Hvorvidt ændringer i reglerne om adgang til Politiets Efterretningstjenestes arkiver ville kræve lovændring, måtte afhænge af den nærmere konkrete udformning af reglerne.

 

Det er således Justitsministeriets umiddelbare opfattelse, at det formentlig ville kræve en lovændring at indføre en ordning, hvor der generelt blev skabt en ubetinget ret til aktindsigt eksempelvis for personer, som måtte være omtalt i arkivmateriale, der bliver udleveret til forskere mv.

 

Som nævnt i min besvarelse af spørgsmål nr. 17 har Udvalget vedrørende Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester, som blev nedsat i 1998 af den daværende regering, til opgave bl.a. at overveje spørgsmålet om den enkelte borgers adgang til at få oplyst, om vedkommende er registreret i efterretningstjenestens registre. I udvalgets overvejelser vil bl.a. kunne indgå de overvejelser af retssikkerhedsmæssig karakter, der kan rejses, hvis en forsker eller journalist offentliggør f.eks. personoplysninger, som vedkommende har fået gennem en særlig adgang til Politiets Efterretningstjenestes arkiver.

 

Udvalget vil i den forbindelse også kunne vurdere, hvilke lovændringer der kan være nødvendige med henblik på en eventuel ændring af den gældende ordning om adgang til Politiets Efterretningstjenestes arkiver.