Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 1 af 3. april 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om adgang til dokumenter om egne forhold i PET’s arkiver og om oprettelse af et uafhængigt ankenævn for afslag på anmodning om arkivadgang     (B 92).

 

Spørgsmål:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke personer der har fået adgang til PET’s register, og hvilke som har fået afslag på adgang til PET’s register.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Politiets Efterretningstjeneste, der har udarbejdet vedlagte notits om adgang til Politiets Efterretningstjenestes arkiv.

 

Som det fremgår af notitsen, er det Politiets Efterretningstjenestes faste praksis, at der i almindelighed ikke gives aktindsigt i oplysninger, som Politiets Efterretningstjeneste har om en person. Baggrunden herfor er, at det vil kunne skade Politiets Efterretningstjenestes virksomhed, hvis man gav en person indsigt i oplysninger, som efterretningstjenesten har om den pågældende.

 

Som det endvidere fremgår af notitsen, er der i en række tilfælde givet forskere og journalister adgang til Politiets Efterretningstjenestes arkiver i forskningsrelateret øjemed. Adgangen er i en række tilfælde meddelt med vilkår, der bl.a. vedrører beskyttelsen af de personer, som kan være omtalt i arkivmaterialet.

 

Efterfølgende har flere af de personer, som er blevet omtalt i skriftlige udgivelser fra de forskere og journalister, som har fået adgang til Politiets Efterretningstjenestes arkiver, anmodet om aktindsigt i de dokumenter, som Politiets Efterretningstjeneste har givet forfatterne adgang til.

 

Henset til, at der har været offentliggjort oplysninger om de pågældende på baggrund af forskeres og journalisters adgang til Politiets Efterretningstjenestes arkiver i forskningsrelateret øjemed, har Politiets Efterretningstjeneste efter omstændighederne meddelt de pågældende personer indsigt i dele af det pågældende arkivmateriale, som indeholder oplysninger om dem selv.