Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LKR/ J.nr. 2007-2264

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 21. august 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 5. juli 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 2 (Ad B 130).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 2:

 

”Ministeren bedes oversende udvalget ministerens besvarelse af Dansk Blindesamfunds henvendelse af 14. februar 2007 om evalueringen af ledsageordningen, jf. SOU alm. del - bilag 208.”

 

 

Svar:

 

Hermed vedhæftet svar på Dansk Blindesamfunds henvendelse af 14. februar 2007.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/ Karin Munk Petersen

 

 

 

 

 

Bilag vedlagt:

 

Svar på Dansk Blindesamfunds henvendelse af 14. februar 2007 om evaluering af ledsageordningen.


Ministeren

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

 J.nr. 2007-1270

Dansk Blindesamfund

att. Jens Bromann

Thoravej 35

2400  København NV

 

 

 

Dato:

 

 

 

 

 

Kære Jens Bromann.

 

Tak for Dansk Blindesamfunds henvendelse af 14. februar 2007 om evaluering af ledsageordningen.

 

I forhold til det, som Dansk Blindesamfund anfører om behovet for opfølgning på timetallet under ledsageordningen, kan jeg oplyse, at grænsen på 15 timers ledsagelse om måneden med mulighed for at spare timer op over 6 måneder stammer fra anbefalinger fra udvalget om hjælpemidler og andre handicapkompenserende ydelser. Anbefalingerne, som der blev henvist til ved debatten i Folketinget i forbindelse med indførelsen af ledsageordningen ved servicelovens ikrafttræden i 1998, blev givet på baggrund af forsøgsordninger i 4 kommuner.

 

I forsøgsordningerne var brugerne visiteret til op til 10 timers ugentlig ledsagelse. Efterspørgslen var i gennemsnit på 16,7 timer pr. måned, hvilket dannede baggrund for anbefalingerne om 15 timer pr. måned med mulighed for opsparing.

 

Som ovenstående viser, har partierne bag indførelsen af serviceloven valgt at følge anbefalingerne fra udvalget om hjælpemidler og andre handicapkompenserende ydelser. Indførelsen af muligheden for at opspare timer over 6 måneder må efter min opfattelse ses som et udtryk for et politisk ønske om at skabe fleksibilitet for den enkelte bruger af ordningen indenfor de givne rammer.

 

Endvidere fremgår det af evalueringsrapporten, at 41% af de kommunale brugere af ordningen og 21% af de amtslige brugere bruger færre timer, end de er visiteret til. 10% af de kommunale brugere og 15% af de amtslige efterspørger flere timer, end de er visiteret til.

 

I øvrigt skal det bemærkes, at ledsageordningen kan kombineres med andre typer hjælp efter serviceloven, f.eks. hjælp efter § 83 om hjemmehjælp til indkøb.

 

Det er herefter min opfattelse, at der ikke på nuværende tidspunkt er behov for at iværksætte opfølgende initiativer i forhold til timetallet under ledsageordningen. Ligeledes er det min opfattelse, at fleksibiliteten i ordningen for den enkelte bruger er sikret ved muligheden for opsparing af timer og muligheden for at få dækket det samlede behov for hjælp gennem en kombination af ledsagelse med hjælp efter andre bestemmelser i serviceloven.

 

I forhold til det, som Dansk Blindesamfund anfører om brugen  af ledsageordningen for unge mellem 16 og 18 år, er det min opfattelse, at evalueringsrapporten efterlader nogle uafklarede spørgsmål. Hvad ligger der f.eks. bag forklaringen om, at de unge i forvejen har hjælpere som aflastning for forældrene, og hvad ligger f.eks. til grund for, at forældrene fravælger ordningen på deres børns vegne?

 

Jeg har til brug ved vurderingen af, om der er grundlag for at overveje, om der bør tages initiativ til at udvide ledsageordningen til også at omfatte 12-15 årige, jf. lovforslag herom fra oppositionen, besluttet, at der skal iværksættes en afdækning af de uafklarede spørgsmål omkring ledsageordningen for de 16-18 årige.

 

Jeg forventer, at denne afdækning vil være gennemført primo 2008.

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Eva Kjer Hansen