Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 4 af 3. april 2007 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om adgang til dokumenter om egne forhold i PET’s arkiver og om oprettelse af et uafhængigt ankenævn for afslag på anmodning om arkivadgang     (B 92).

 

Spørgsmål:

 

”Mener ministeren, at det er et retssikkerhedsmæssigt problem, når forskere og journalister kan få adgang til dele af PET’s arkiver, mens de personer, der efterfølgende omtales i forskernes eller journalisternes udgivelser, ikke kan samme få adgang til arkiverne og derfor ikke har reel mulighed for at forholde sig til de oplysninger om dem, der er publiceret.?”

 

Svar:

 

Jeg er enig i, at det efter omstændighederne kan udgøre et retssikkerhedsmæssigt problem, såfremt en forsker eller journalist offentliggør f.eks. personoplysninger, som vedkommende har fået gennem en særlig adgang til Politiets Efterretningstjenestes arkiver.

 

Netop et retssikkerhedsmæssigt hensyn til de personer, som kan være omtalt i Politiets Efterretningstjenestes arkiver, er en del af begrundelsen for, at der i en række tilfælde, hvor der er meddelt forskere og journalister adgang til Politiets Efterretningstjenestes arkiver, er fastsat vilkår, der bl.a. vedrører beskyttelsen af de personer, som kan være omtalt i materialet.

 

Jeg har desuden noteret mig, at Politiets Efterretningstjeneste i visse tilfælde har meddelt personer adgang til indsigt i dokumenter, som indeholder oplysninger om dem selv, og at Politiets Efterretningstjeneste herved har lagt vægt på, at der har været offentliggjort oplysninger om de pågældende personer på baggrund af forskeres og journalisters adgang til Politiets Efterretningstjenestes arkiver i forskningsrelateret øjemed.

 

Der henvises i den forbindelse desuden til besvarelsen af spørgsmål nr. 1.

 

I øvrigt vil jeg henvise til, at Udvalget vedrørende Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester, som blev nedsat i 1998 af den daværende regering, har til opgave bl.a. at overveje spørgsmålet om den enkelte borgers adgang til at få oplyst, hvorvidt vedkommende er registreret i efterretningstjenesternes registre. I udvalgets overvejelser vil bl.a. kunne indgå de retssikkerhedsmæssige spørgsmål, der kan rejses i tilfælde af den ovennævnte karakter.

 

Færdiggørelsen af udvalgets overvejelser afventer Undersøgelseskommissionen vedrørende PET, der i 1999 blev nedsat ved lov af den daværende regering og et flertal i Folketinget. I forbindelse med kommissionens nedsættelse blev det således aftalt med den daværende justitsminister, at udvalget skulle afvente undersøgelseskommissionens afgivelse af beretning, idet de spørgsmål, som udvalget skal overveje, kan have nær sammenhæng med de forhold, som kommissionen skal undersøge.

 

 

 

 

Â