Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 14, som Folketingets Retsudvalg (B 92) har stillet til justitsministeren den 11. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 14 fra Folketingets Retsudvalg (B 92):

 

”Kan ministeren oplyse, om ministeren vil sikre journalist Jørgen Dragsdahl adgang til samme arkivalier hos PET, som historikeren Bent Jensen havde adgang til i forbindelse med sin artikel i Jyllands Posten den 14. januar 2007, inden den af Jørgen Dragsdahl anlagte retssag mod historikeren Bent Jensen begynder?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Politiets Efterretningstjeneste, hvortil der henvises:

 

”Som det fremgår af Politiets Efterretningstjenestes skrivelse af 30. april 2007 til Bent Jensen vedrørende hans arkivadgang, meddelte Statsministeriet den 3. september 2004 Bent Jensen, at han til brug for sit projekt ”Den kolde Krig i Danmark 1945-1991. Indre konflikter om Danmarks ydre og indre sikkerhed” ville få en vidtgående adgang til bl.a. Politiets Efterretningstjenestes arkiver. Arkivadgangen er reguleret af særlige vilkår, som er fastsat i nogle af Statsministeriet udarbejdede retningslinjer af 31. august 2004. Bent Jensen har som forudsætning for sin arkivadgang accepteret et tavshedspålæg, ligesom han i forbindelse med meddelelsen af arkivadgang blev sikkerhedsgodkendt til klassifikationsgraden YDERST HEMMELIGT.

 

Politiets Efterretningstjenestes skrivelse af 30. april 2007 er tidligere oversendt til Folketingets Retsudvalg i forbindelse med besvarelsen af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om adgang til dokumenter om egne forhold i PET´s arkiver m.v. (B 92).

 

Bent Jensen har herefter til brug for sit forskningsprojekt haft adgang til en række klassificerede og uklassificerede dokumenter i Politiets Efterretningstjenestes arkiv. Bent Jensen har således bl.a. haft adgang til dokumenter vedrørende journalist Jørgen Dragsdahl. Bent Jensen vil efter Politiets Efterretningstjenestes opfattelse alene kunne anvende disse dokumenter i forbindelse med det konkrete forskningsprojekt, idet der som anført ovenfor er tale om en vidtgående arkivadgang på særlige vilkår i forskningsøjemed. 

 

Jørgen Dragsdahl kan ikke i henseende til aktindsigt sidestilles med de få personer, som med henblik på et konkret forskningsprojekt - som oftest støttet med offentlige midler - er blevet meddelt adgang til klassificerede dokumenter i tjenestens arkiver under forudsætning af, at nærmere fastsatte vilkår overholdes.

 

Aktindsigt for Jørgen Dragsdahl vil i givet fald skulle bevilges efter princippet om meroffentlighed, jf. offentlighedslovens § 4, stk. 1, 2. pkt.

 

Jørgen Dragsdahl er på nuværende tidspunkt blevet meddelt aktindsigt i en del af et dokument, der er blevet afklassificeret til brug for Dansk Institut for Internationale Studiers (DIIS) udredning ”Danmark under Den Kolde Krig”. Politiets Efterretningstjeneste har endvidere efter princippet om meroffentlighed, jf. offentlighedslovens § 4, stk. 1, 2. pkt., imødekommet en begæring fra Jørgen Dragsdahl om aktindsigt i den øvrige samling af afklassificerede dokumenter, som DIIS har anvendt til brug for udredningen, i det omfang dokumenterne måtte indeholde oplysninger om ham.

 

Der er endnu ikke af Politiets Efterretningstjeneste truffet afgørelse om afklassificering af yderligere dokumenter til brug for Bent Jensens forskningsprojekt. Politiets Efterretningstjeneste behandler for tiden en anmodning fra Bent Jensen om afklassificering af yderligere fire dokumenter til brug for hans forskningsprojekt. I det omfang, der sker afklassificering af materiale til brug for Bent Jensens forskningsprojekt, er Politiets Efterretningstjeneste efter princippet om meroffentlighed indstillet på at meddele Jørgen Dragsdahl aktindsigt i de dele af dette materiale, der måtte indeholde oplysninger om ham.” 

 

Det kan supplerende oplyses, at Statsministeriets retningslinjer for Bent Jensens adgang til statslige arkiver i forbindelse med hans forskningsprojekt og det tavshedspålæg, som Bent Jensen har underskrevet i forhold til arkivadgang hos Politiets Efterretningstjeneste, er sendt til Folketingets Retsudvalg i forbindelse med Justitsministeriets besvarelse af 1. maj 2007 af spørgsmål nr. 7 fra Folketingets Retsudvalg (B 92).